Събота,

Тръгват помощите за скъпия ток, с кого са първите договори

От: Редакция -
273
Тръгват помощите за скъпия ток, с кого са първите договори
A
A
A

От 9 ноември, министърът на енергетиката Андрей Живков започва подписването на типови договори във връзка с изпълнението на програмата за компенсиране на бизнеса заради растящите цени на електроенергията.

Такива договори, с които стартира практическото изпълнение на програмата, ще бъдат сключени с търговците на електрическа енергия, доставчиците от последна инстанция, производителите, които продават директно на крайни небитови клиенти и оператора на организирания борсов пазар на електроенергия, съобщиха от енергийното министерство. Първи сред тях, в рамките на утрешния ден са поканени ТЕЦ "Марица Изток 2", ЕСО, АЕЦ "Козлодуй", Енерго Про, ЧЕЗ и ЕВН. Сключването на договорите е необходим етап от реализацията на програмата за компенсиране на бизнеса, която предвижда всички небитови крайни клиенти да бъдат подпомогнати с по 110 лв. за всеки мегаватчас използвана електроенергия.

Програмата действа в период от два месеца - октомври и ноември, като плащанията по договорите ще се извършват след получаване на положително становище от Европейската комисия.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички