Тръгват помощите за скъпия ток, с кого са първите договори

Подпомагат дружествата със 100 лева на Мвтч

Тръгват помощите за скъпия ток, с кого са първите договори | StandartNews.com

От 9 ноември, министърът на енергетиката Андрей Живков започва подписването на типови договори във връзка с изпълнението на програмата за компенсиране на бизнеса заради растящите цени на електроенергията.

Такива договори, с които стартира практическото изпълнение на програмата, ще бъдат сключени с търговците на електрическа енергия, доставчиците от последна инстанция, производителите, които продават директно на крайни небитови клиенти и оператора на организирания борсов пазар на електроенергия, съобщиха от енергийното министерство. Първи сред тях, в рамките на утрешния ден са поканени ТЕЦ "Марица Изток 2", ЕСО, АЕЦ "Козлодуй", Енерго Про, ЧЕЗ и ЕВН. Сключването на договорите е необходим етап от реализацията на програмата за компенсиране на бизнеса, която предвижда всички небитови крайни клиенти да бъдат подпомогнати с по 110 лв. за всеки мегаватчас използвана електроенергия.

Програмата действа в период от два месеца - октомври и ноември, като плащанията по договорите ще се извършват след получаване на положително становище от Европейската комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай