Тръбите за "Южен поток" пристигат през май

Стоварват елементите на площ от 250 декара

Тръбите за "Южен поток" пристигат през май | StandartNews.com

Бургас. Първите тръби за газопровода "Южен поток" ще бъдат разтоварени на бургаското пристанище в края на този месец. Това съобщи изпълнителният директор на "БМФ порт Бургас" капитан Жорж Дерелиев. Очаква се корабът с първите тръби да пристигне между 28 и 30 май, допълни капитан Дерелиев.

"БМФ порт Бургас" ще се превърне в една от базите на проекта за изграждане на европейския газопровод "Южен поток", посочи Дерелиев. "БМФ порт Бургас" е концесионер на пристанищните терминали "Бургас Изток 2", "Бургас Запад" и складова база "Лозово". През последните няколко месеца концесионерът е подготвил специални площадки с обща площ 250 дка за складиране на тежките товари, които се очакват за проекта. Миналата седмица "БМФ порт Бургас" закупи и два нови 100-тонни крана на обща стойност 6 млн. евро. Те ще бъдат използвани при разтоварването и преместването на елементите за "Южен поток".

Тръбите за подводната част на газопровода ще бъдат доставени от руски и европейски производители. След като пристигнат в бургаското пристанище, тръбите ще бъдат качени на друг специален кораб, където ще бъдат заварявани.

Близо 6 млн. евро инвестира "БМФ порт Бургас" и в купуването на претоварено съоръжение за пропан-бутан, което ще е първото по рода си в страната. Досега по-голямата част от вноса на пропан-бутан у нас ставаше основно през пристанища в Румъния и с жп цистерни по новата фериботна линия Варна - Кавказ.

Строежът започва през есента

Реалното строителство на морския участък от газопровода "Южен поток" ще започне през тази есен, съобщава "РИА Новости", позовавайки се на съобщение от "Газпром". Компанията "Южен поток транспорт", която ще изгражда трасето по дъното на Черно море между руския и българския бряг, вече е сключила всички необходими за целта договори. Към няколко фирми вече е разпределено производството и доставката на първите 150 хил. тръби, с които ще бъдат изградени първите две от общо четирите паралелни тръбопровода, от които ще се състои "Южен поток" между двата бряга на Черно море. Освен това вече са подписани и всички контракти за доставка на необходимото оборудване на управление и експлоатация на газопровода, а също и за измерването на параметрите на работа на тръбата между Анапа и Варна.

Очаква се първите доставки на газ до България да бъдат реализирани в края на 2015 г. Това беше и първоначалният план за реализация на "Южен поток". До края на 2018 г. трябва да бъдат построени и останалите две тръби по дъното на Черно море, както и продължението на тръбата от Варна през България, Сърбия, Унгария и Словения до Италия.

Наскоро "Газпром" подписа меморандум с австрийската компания OMV, чрез който "Южен поток" ще получи и продължение до европейския газоразпределителен център в Баумгартен. Освен това OMV получава право да пренася и собствено синьо гориво по тръбата. От своя страна пък "Газпром" ще получи право да съхранява природен газ в хранилищата в Австрия, което ще повиши сигурността на доставките за страната.

Русия насочва газ към Китай

Износ на газ за Китай вероятно ще започне скоро "Газпром". Това става ясно от думите на руския президент Владимир Путин, цитиран от "Вести". Той заявява, че страната има висока степен на готовност за подписване на споразумение за доставки на руски природен газ за Китай. От една страна това ще означава, че Русия ще диверсифицира газопроводните си маршрути, а от друга - че Китай ще намали проблемите си с недостига на енергия и опазването на околната среда. Думите му са по повод предстоящото подписване на енергийно споразумение между Москва и Пекин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай