Топлят НДК с минерална вода

Женският пазар остава, вдигат аквапарк в Чепинци

Топлят НДК с минерална вода | StandartNews.com

София. НДК може да се отоплява с минерална вода. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков. "Ходим върху ресурс, а не го използваме. Има проект с новото ръководство на НДК да започне сградата да се отоплява с подземното богатство, тъй като на територията на община Лозенец има 14 сондажа, които са с температура от 40-50 градуса. Тръбата е на 150 метра от НДК, а в същото време сградата плаща 2,5 млн. лева за отопление на сезон", обясни плановете на общината Диков пред TV7.

Той коментира още, че минералният извор в Чепинци е с качеството на водата като на Карлови вари (в Чехия - бел. ред.), а се похабява. "Едно към едно е и това е доказано. Десетки извори има в София и хубавото за нас е, че те са различни. Княжево, Горна баня, Чепинци и другите са различни, като говорим за от хладни до горещи. Имаме топла минерална вода, която има енергийна мощност от 500 киловата", посочи Диков. От думите му стана ясно още, че е готов и проектът за аквапарк в Чепинци, за който също може да се използва минералният извор.

Диков коментира и проекта за строеж на нов национален стадион. "Опцията само национален стадион не е добра. Ако ще направим съоръжение заради 5-8 мача, няма смисъл. Едно обединение на два клуба вече ще е друго. Това означава 45 мача на сезон, което е различно. Към момента идеята за новия национален стадион просто се търкаля. Но като място може да говорим за терена на казармения комплекс на "4-ти километър", обясни главният архитект.

Той съобщи още, че Борисовата градина ще бъде изцяло обновена. "Започнала е процедура по изготвяне на нов устройствен план за района, в частта от "Орлов мост" до Ловния парк", обясни Диков. И добави, че целта на проекта е превръщането на Борисовата градина в парк за разходка и почивка, като наред с това ще бъдат премахнати незаконните постройки там.

От думите му стана ясно и че след дни ще започне реконструкция на столичния Женски пазар, която щяла да продължи до другата година. Проектът е за цялостна реконструкция на пазара, която включва подмяна на настилки, осветление, както и разрушаване на постройките, които не отговарят на определени хигиенични стандарти.
"Женският пазар ще остане пазар, защото той е от 2000 години пазар на това място, но ще бъде със съвсем друг облик. Той ще остане атракцията на София, но в един много по-културен и по-европейски вид", обясни главният архитект.

Предвижда се още и реконструкция на пространството около Националния дворец на културата. Проектът ще бъде финансиран с европейски средства, а в момента тече търг за избор на изпълнител. "След една година там ще имаме парк, който е зелен цяла година, тъй като се предвиждат оросителни инсталации, ще имаме нови цветни площи, настилки, пейки, качествено осветление, ремонт на фонтана", обясни Диков.

До средата на май 2014 г. ще приключи окончателно ремонтът на пешеходната част от бул. "Витоша", в отсечката от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Алабин", увери още главният архитект на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай