Топ икономист шокира страната! Развенча голям мит

Насаждан в последните години

Топ икономист шокира страната! Развенча голям мит | StandartNews.com

Известен наш икономист развенча един много вреден мит за страната ни в последните години.

„Икономиката се представя по-добре от мрачните прогнози. На касово ниво е добра новина по-ниският дефицит, обявен от Министерството на финансите”. Това заяви в ефира на Нова тв икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

„Политически е добра новина, защото внася малко успокоение. Всички тези истерии, които последната година и половина, мине не мине месец, имаше как фалира държавата, как се срутваме, как трябва да вдигаме двойно данъците, защото дефицитът ще стане 7%. Това говорене малко се балансира в този смисъл”, заяви Богданов.

По думите му обаче икономиите са заради неизпълнени инвестиционни проекти. „Харчим по-малко, защото в някакъв момент не успяваме да реализираме големи инвестиционни проекти, включително по еврофондовете и Плана за възстановяване”, заяви Богданов.

Според него ако искаме да не губим пари, ще трябва много да наваксаме с усвояването на еврофондове в следващите години, за да спазим сроковете.  

Богданов изтъкна, че предизвикателство ще бъдат вдигащите се лихви и дефлацията, както и липсата на работна ръка. Той очаква 2024 ч. да бъде с повече инвестиции, а доходите да продължат да растат с по-висок темп от инфлацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай