Топ експерт с изненадваща новина! Какво става с цените

Каза каква е тенденцията у нас и по света.

Топ експерт с изненадваща новина! Какво става с цените | StandartNews.com

Вече два месеца имаме бавно падане на цените както у нас, така и по света. Т.е. у нас не се случва нищо по-различно отколкото по света. Така че пазара сработи. 

Това коментира пред бТВ Владимир Иванов председател на държавната комисия по стоковите борси и  тържища.

Друга причина за плавното спадане на цените е добрата реколта, която има, свръхреколтата от зърно и добрата слънчогледова реколта, които се очакват. При захарта вече четири поредни седмици имаме задържане на цената, след като дойде новината за реколтата в Индия и индекса спада, макар и бавно, посочи той.

Сега цената на олиото ще се задържи, но добрата реколта, която трябва да влезе на есен, ще доведе до спад в цената

При хляба поевтиняването с 20 процента вече е налице в големите вериги и хлебопроизводители. Падането на ДДС ще подкрепи производителите и ще задържи цената на хляба=

При плодовете и зеленчуците имаме добра реколта, затова и е налице намаление на цените. Да, по-високи са цените с прямо миналата година, но това е на фона на всичко, което ни се случи - цената на енергията, на торовете.

Искам да посъветвам потребителите на първо място да пазаруват информирано.

Там, където видят некоректни практики, да не извършват покупки, тъй като потребителя е контрола. Нека лишат търговците, които са некоректни от покупки. И не на последно място  - най-лесния начин да подпомогнеш родната икономика е като купуваш българското.

Така ще се подпомогнат пряко българските производители, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай