Токът на борсата най-евтин у нас, но пак е скъп

Цената му за утре е 337 лева/Мвтч

Токът на борсата най-евтин у нас, но пак е скъп | StandartNews.com

Средната цена на тока на европейските енергийни борси за вторник остава висока - на ниво от 239,65 евро за мегаватчас - с оглед на по-засиленото търсене заради предстоящото застудяване в региона.

Това показват данните на платформата energylive.cloud.

Същевременно цената на електроенергията за утре в България се понижи със 7,6% до 172,66 евро (337,69 лева) - най-ниската в рамките на Европа.

Падащите температури на стария континент увеличават търсенето на ток и задържат цените високи, предаде БНР.

В същото време природният газ поскъпва към края на европейската търговия обратно към 89,50 евро за мегаватчас, след като в началото на търговията синьото гориво поевтиня към 84 евро за MWh. Природният газ поскъпна от началото на годината с около 25%, след като през последния ден на 2021 г. беше достигнато 7-седмично дъно към 70 евро за MWh. Газът все пак се търгува с близо 50% под рекордното ниво около 180,27 евро за мегаватчас, достигнат на 21-ви декември 2021 г.

В понеделник природният газ по тръбопровода "Ямал-Европа", който по принцип изпраща руски газ на запад към Европа, продължава да тече в обратна посока - на изток от Германия към Полша - за трета поредна седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай