ТЕЦ произвежда най-вкусните домати и краставици

ТЕЦ произвежда най-вкусните домати и краставици | StandartNews.com

Сливен. Топлофикация произвежда най-вкусните домати и краставици в Югоизточна България. Вкусът на зарзавата е като този преди 25 години, категорични са потребителите на оранжерията в ТЕЦ-Сливен. "Годишно вадим около 40 тона продукция", похвали се инж. Павлин Костов, който отговаря за оранжерията. "През зимата произвеждаме три реколти краставици и две реколти домати", обяснява инженерът.

Всяко растение в оранжерията се захранва с компютър. Технологията е холандска и осигурява храна на всяко растение съобразно почавата под него. "Опрашването пък става не с химикали, а със специален вид пчели, наречени бамбоси, които живеят само за да опрашват", разказва инж. Костов и посочва кошер с пчели, разположен в самата оранжерия.

"Първоначално давахме продукция на борсата, сега обаче повечето магазини ни предпочитат и сами идват да пазаруват от вкусните домати и краставици", хвали се Костов. Работниците в ТЕЦ-Сливен пък получават продукция на по-ниска цена, като всеки може да купи домати и краставици в стола на предприятието. "Имаме сертификат от Агенцията по безопасност на храните, че продукцията ни отговаря на БДС. Можем да изнасяме и в чужбина, но тя свършва много бързо", обясни шефът на оранжерията в сливенската Топлофикация.

"Идеята е моя, осигурихме работа на 6 души допълнително като продукцията наистина е изключително качествена", обяви пред "Стандарт" инж. Ангел Ангелов, който е председател на надзорния съвет на Топлофикация-Сливен. Предприятието е инвестирало около 400 000 лева в начинанието, а компютърът по холандска технология е закупен отделно. За компютъра се грижи инженер, но захранването на растенията става по специална рецепта на база на програмата, която се прави от агроном. Всеки от работниците в оранжерията има свое работно място и специално помещение. "Част от материала за оранжерията си беше наш и вместо да го изхвърлим, го използвахме. Разбира се всичко е направено с наши работници", каза инж. Ангел Ангелов, който преди 4 години стана бизнесмен на годината в Сливен.

Местната Топлофикация е първата в страната, чиято пепелина не се изхвърля, а се продава. След като предприятието инвестира за преработка на пепелта, в момента тя отива за производство на бетон. "Досега я хвърляхме в нещо като езеро, а сега получаваме пари за нея", подчерта шефът на ТЕЦ-Сливен. Предстои на пазара да излезе и другият отпадъчен продукт - сгурията. Топлофикация-Сливен очаква сертификат и за нея. Оказва се, че сгурията има много предимства пред пясъка, по-яка е от него, по-ситна е и е печена при 1300 градуса. Затова със сигурност ще бъде търсена в строителството, обясни инж. Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай