Тест на работното място. Кой го плаща?

Какви права имат работодателите

Тест на работното място. Кой го плаща? | StandartNews.com

Когато законът изисква от работодателите да се правят тестове за Covid-19, тяхно задължение е да заплащат тестовете. Работодателят няма право да удържа от заплатите на работниците и служителите пари, които е дал за тестове. Те се вписват като разход на фирмата за грижа за служителя. Това се посочва в изготвен от експертите на КНСБ наръчник за работа по време на пандемия.

Работодателят може да изисква от работника и служителя си документ, че е здрав. При постъпването на работа се изисква медицинско, а в закона пише, че могат да се изискват и други документи - тоест сертификат за ваксиниране, тест, с каквото може да се докаже, че човек е здрав, уточняват от КНСБ.

"Представете си, че сте на работа, а колегата ви в стаята не е ваксиниран или тестван - как ви се осигурява безопасна среда?", се посочва в наръчника.

Една от най-важните отговорности на работодателя е да осигури безопасни условия на труд. В този смисъл той е отговорен за условията, при които работи работникът, макар че законодателството ни не е създавано в условия на пандемия, посочват от КНСБ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай