Търговският дефицит на САЩ се сви до рекордно ниво

Търговският дефицит на САЩ се сви до рекордно ниво | StandartNews.com

Вашингтон. Търговският дефицит на САЩ през юни се сви до най-ниските си стойности от октомври 2009 г. и възлиза на 34,2 млрд. долара. Това е спад с 22,4% спрямо май. Дефицитът за предходния месец при това беше ревизиран от 45 млрд. на 44,1 млрд. долара, предаде Би Би Си.

За тримесечието външнотърговското салдо също бележи спад, като за април – юни възлиза на 39,5 млрд. долара при 40,5 млрд. долара за предходния период.

Заради данните е възможно правителството във Вашингтон да ревизира и икономическия растеж за април – юни, който първоначално беше изчислен на 1,7%. Според икономиста от Wells Fargo Тим Куинлан при равни други показатели ревизията може да е с 0,8 процентни пункта нагоре и да покаже растеж от 2,5% за тримесечието.

През юни вносът на стоки и услуги в САЩ е спаднал с 2,5% до 225,4 млрд. долара основно заради по-малко доставки на петрол и индустриални суровини. Износът пък се е увеличил с 2,2% до 191,2 млрд. долара. Ръстът на доставките за страни от Европейския съюз възлиза на 1,5%, докато увеличението при Китай е 4,5 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай