Световен сайт втрещи! Кой му пише статиите

И какво е обяснението за подобен ход

Световен сайт втрещи! Кой му пише статиите | StandartNews.com

Следващия път, когато сте в любимия си новинарски сайт, е добре да проверите отново авторския ред, за да видите дали е написан от действителен човек или от робот.

CNET, изключително популярен технологичен новинарски център, тихомълком използва помощта на „технология за автоматизация“ – стилистичен евфемизъм за AI – върху нова вълна статии за финансови съвети, която изглежда започва около ноември миналата година, предаде технологичният сайт "Футуризъм".

При липсата на официално съобщение или отразяване, изглежда, че това е забелязано за първи път от онлайн маркетолога Гаел Бретон в туит в сряда. Статиите са публикувани под непретенциозното наименование „CNET Money Staff“ и обхващат теми като „Трябва ли да счупите касичката?“ или "Какво е Zelle и как работи?"

Средностатистическият читател, посещаващ сайта, вероятно няма да има представа, че това, което четат, е генерирано от AI.

Едва когато щракнете върху „CNET Money Staff“, действителното „авторство“ се разкрива.

От началото на програмата CNET е публикувал около 73 статии, генерирани от AI. Това не е много за толкова голям сайт и при отсъствието на официално съобщение за програмата, изглежда, че ръководството се опитва да запази експеримента възможно най-скромен.

CNET не отговори на въпроси относно генерираните от AI статии.

Въз основа на наблюденията на Бретон обаче изглежда, че някои от статиите привличат голямо количество трафик, въпреки че Google обеща да накаже генерираното от AI съдържание миналата година.

Дори престижната новинарска агенция The Associated Press използва AI от 2015 г., за да пише автоматично хиляди и хиляди отчети за приходите си.

AP дори гордо се обяви за "една от първите новинарски организации, които използват изкуствения интелект".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай