Супер Марио скочи на последното ниво

Супер Марио скочи на последното ниво | StandartNews.com

Сатору Ивата създал първата си видеоигра още като ученик

Феновете ще запомнят легендарния шеф на "Нинтендо" с покемона Пикачу и розовото кълбо Кибри

Не само в Страната на изгряващото слънце, но и в цял свят отдадоха почит към починалия миналата седмица легендарен създател на видеоигри Сатору Ивата. Той бе четвърти по ред президент на "Нинтендо". Шведската компания "Симого", известна с "Мечтата на моряка", пусна трогателна безименна игра-картичка. Тя връща играча към класическата "Balloon Figh", в разработването на която преди години участва Ивата. "Не е възможно да си представим света на видеоигрите без този творец. С дълбоко убеждение признаваме, че без него нашата компания нямаше да я има", признават от "Симого". Четвъртият президентът на "Нинтендо" и един от създателите на "Супер Марио" и "Покемон" - Сатору Ивата, почина на 55-годишна възраст след продължително боледуване от рак на жлъчните пътища. През юни 2014 г. той претърпя операция и пропусна част от събитията на компанията, но до последно беше активен в работата си.

Сатору Ивата оглавява "Нинтендо" през 2002 г., само две години след като е дошъл в екипа на компанията от софтуерната компания "Хал лаборатори", където работи от 1982 г. Тя разработва част от игрите на "Нинтендо". Ивата бе първият президент, който не е от фамилията Ямаучи, основала компанията. След смъртта му тя е изправена пред предизвикателствата на безплатните игри за смартфони и конкуренцията на Плейстейшън 4 (PlayStation 4) на "Сони" (Sony Copr). Базираната в Киото "Нинтендо" се бори да изведе на преден план бизнеса си с видеоигри, който е фокусиран върху конзолата Wii U и 3DS устройствата. Целта на Ивата е компанията да максимизира използването на своите легендарни герои, включително "Супер Марио" и покемона Пикачу, така че да върне потребителите към традиционните видеоигри. През март Ивата обяви, че компанията работи по следващо поколение конзола с кодово название NX.

Не е ясно кой ще наследи Ивата на поста шеф на "Нинтендо". Компанията потвърди, че двамата топ мениджъри - Генио Такеда и Шигеру Миямото - ще останат на постовете си като представителни директори. Тази позиция, според японското законодателство, им дава правото да вземат важни решения от името на фирмата.

За 10 г. Сатору Ивата изминава пътя от програмист до шеф

В последните години от живота му, освен от коварната болест, той бе под постоянен натиск от инвеститорите, които искаха от него разни неща - ту да съкрати персонала на компанията, ту да се откаже от напълно от изобретените от него конзоли.
За разлика от много други лидери на компании за видеоигри, Сатору Ивата редовно се появяваше на публични места. По негова инициатива в интернет започнаха кръгли маси "Ивата пита". Президентът на "Нинтендо" питаше дизайнерите на видеоигри за един или друг проект. Така даваше възможност на редовните играчи да се информират по-добре за новостите студията на "Нинтендо".

Първата игра Сатору Ивата създава още като ученик. Неговата програма била използвана за един от ранните модели на калкулатора Hewlett Packard. Темата бил бейзболът, а първите, които се запознали с нея, били съучениците на Ивата. Години след това в словото си на изложбата "GDC 2005" той обясни, че именно възторжената реакция на приятелите му на този проект му позволила да се почувства горд от творението си и укрепила желанието му да създава игри.

През 1978 г. Ивата постъпва в Токийския технологичен университет. В свободното си от учението време талантливият студент редовно ходил в първия открит в Япония магазин за компютри. Разглеждайки продаващата се там компютърна техника, Ивата се запознал с хора с неговите интереси. Заедно с единомишленици създал клуб, който през 1980 г. прераснал в компания HAL Laboratory. Названието било

копирано от изчислителната машина от филма на Стенли Кубрик "Космическа одисея: 2001"

който вървял по екраните на кината през 1968 г. Ивата станал постоянен сътрудник на HAL Laboratory през 1982 г. След време, когато вече бил лидер на "Нинтендо", той казал, че придобитите в университета инженерни знания много му помагат да не могат да го будалкат проектантите на нови конзоли. Сред най-важните игри, в чието създаване Ивата лично участва, е Ballon Fight. Персонажът на играта лети на два балона над Земята, а враговете му се опитват да го свалят. Ако успеят, го чакат острите челюсти на вечно гладната Пирана. През 1985 г. тази игра се появява на автомати, а една година след това и на домашна приставка NES.

Един от най-известните игрови цикли, в който е участвала ръководената от Ивата компания, е поредицата платформи за розовото кълбо Кирби. Този герой бил наречен на адвоката Джек Кирби, който успешно защитавал интересите на "Нинтендо" от претенциите на "Юнивърсъл сити стъдис" през 1984 г.

Появата на Кирби на домашни конзоли става през 1993 г., когато в Япония се появи "Кирби адвенчърс" за конзоли NES. Същата година е преломна за HAL Laboratory. Компанията е на ръба на фалита, но назначеният на поста президент Ивата успява да я спаси от разорение. Същевременно той продължава с вдъхновение да създава нови игри. През 1995 г. на NES в Америка излязъл хитът Earthbound (в Япония Ч Mother 2), чиято програма била създадена лично от Ивата.

До преминаването му в "Нинтендо" през 2000 г. Сатору Ивата измислил заедно с дизайнера на игрите Масахиро Сакурае концепцията на арената да се срещат герои от разните цикли на "Нинтендо". Новостта била наречена Super Smash Bros. По това време Ивата още не бил президент на "Нинтендо", но заемал важен ръководен пост в компанията. Узнавайки, че пред проекта възникват трудности, той отишъл в HAL и в продължение на три седмици лично се захванал да отстрани пречките. Така играта била готова в запланувания срок. Super Smash Bros и днес съществува.

Ивата става четвърти президент на "Нинтендо" през 2002 г. Той поема поста от Хироси Ямаута, който лично избрал приемника си. Така Ямаута изменил на традицията, според която президентският пост бил предаван на семейството.

По време на управлението на Ивата "Нинтендо" преживява разцвет. Той разширява аудиторията на поклонниците на игрите и създава интерактивни развлечения, които са интересни за всички възрасти. През септември 2014 г. джобният формат "Нинтендо" DS с два екрана и различните й модификации се продадоха по света с общ тираж 154 милиона. Съвременният приемник на DS е конзолата Nintendo 3DS, която има много разновидности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай