Студен душ за собственици на жилища! Предупреждението

Става въпрос за прословутите панелки от соца

Студен душ за собственици на жилища! Предупреждението | StandartNews.com

Сигнална лампа за опрледелени жилища у нас, строени преди много години.

Строителните панели представляват оплетка от арматурно желязо и отгоре залят бетон. Те имат различни функции и видове – подови, стенни, фасадни (последните нямат носеща функция). Произвеждат се в т.н. домостроителни комбинати (над 30 в цяла България) и се извозват до строежа с панеловоз.

Повдигат се с кранове и се сглобяват чрез заваряване на издадените от панела стоманени елементи с тези на другите панели. Сетне местата на допир се запълват с различни бетонни разтвори, а отгоре се уплътняват херметически с еластичен материал.

По времето на социализма кварталите на всички големи градове в България са застроен именно по този начин, и то за рекордно кратко време.

Специалисти, участвали в строежа на панелни жилища, разказват, че при социализма имало наредба, в която амортизационният срок на годност на сглобяемите панелни блокове бил определен на 70 години. Но на много места ще срещнете посочен срок на годност 50 години, а на други - 100.

"В крайна сметка е невъзможно тези блокове да бъдат съборени, защото няма ресурс, с който хората да бъдат обезщетени. Затова единственото, което може да бъде направено, е да се удължи техният живот чрез саниране и подобряване на обкръжаващата среда с цел подобряване на градската инфраструктура, твърдят експерти, цитирани от Economic.bg.

Жилищният пазар винаги е бил интересна и гореща тема, но прави особено впечатление, че в моменти, когато икономиката е несигурна и хората не влагат толкова смело парите си в покупка на имот, от сектора се опитват да ни убедят, че всичко е наред и сега, и само сега трябва да купим жилище, защото утре вече ще е късно", допълниха още те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай