Вторник,

Стряскаща прогноза: ръстът на икономиката се срива, инфлацията расте

От: Стандарт -
1835
Стряскаща прогноза: ръстът на икономиката се срива, инфлацията расте
A
A
A

Ускорение до двуцифрени нива на средногодишната инфлация за тази година от 13% и забавяне на ръста на икономиката до 1,4% са очакванията на експертите на „УниКредит Булбанк“ за развитието на българското стопанство в най-новата им тримесечна прогноза. Данните в макроикономическия анализ са ревизирани вследствие на геополитическата ситуация.

Икономистите намаляват прогнозата си за растежа на реалния БВП за тази година до 1,4% от 3,6% за 2022 година и до 3,5% през следващата година при предишни очаквания от 4,3%.

Те повишават прогнозата си за средногодишната инфлация за тази година до 13% от 6% преди това, пише investor.bg.

Конфликтът в Украйна наложи значителна промяна на перспективите пред българската икономика. Ефектът му върху цените на суровините и храните, както и допълнителните проблеми с работата на веригите за доставки ще доведат до комбинация от слаб ръст на БВП и двуцифрена инфлация през 2022 г. Анализаторите на банката прогнозират, че това ще започне да отшумява в началото на следващата година, когато ръстът на реалния БВП може да се забърза, а инфлацията да се забави до около 3% към края на 2023 г.

Двуцифреното ниво на инфлацията ще причини спад в търсенето на стоки и услуги от домакинствата, прогнозират експертите. Една от причините за това ще бъде по-ниските темпове на покачване на пенсиите и заплатите в публичния сектор през тази година в сравнение с рекордно високите темпове на растеж, отчетени през миналата година, които частично бяха провокирани и от парламентарните избори.

Макар и в по-малка степен ръстът на заплатите в частния сектор вероятно също ще се забави.

Експертите отчитат, че цените на някои хранителни продукти се повишиха значително през последните месеци, а очакванията са цените на енергията да останат високи за продължителен период от време, тъй като рискът от спиране на доставките остава значителен на фона на продължаващия военен конфликт.   

Въпреки това икономистите очакват стабилната финансова позиция на домакинствата да смекчи част от негативния ефект върху потреблението на стоки и услуги. Консолидираният баланс на семейните финанси изглежда по-добре от когато и да било благодарение на нарастващите нетни финансови активи и ръста в цените на жилищата. В момента домакинствата не са обременени с високи нива на дълг, който да ограничава потребителските им разходи както през годините след краха с цените на недвижимостите през 2008 г.

Това обаче не променя факта, че според съществуващите данни голяма част от населението в страната няма достъп до пари за посрещане на неотложни нужди (няма спестявания и достъп до кредити), което означава, че хората, които живеят от заплата до заплата, представляват доминиращата част от населението на страната.

Що се отнася до пазара на жилища, икономистите на „УниКредит Булбанк“ предвиждат охлаждане след бума през 2021 г., когато броят на сделките и цените на жилищата в най-предпочитаните локации отбелязаха двуцифрени ръстове.

Според тях нарастващите лихвени проценти в еврозоната не са сериозна заплаха за цените на жилищата в близко бъдеще, тъй като повишението на лихвените проценти от Европейската централна банка ще бъде сравнително ограничено, а конкуренцията за нови кредитополучатели между банките вероятно ще продължи да оказва натиск за намаляване на лихвените проценти по ипотечните заеми.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com