Стойнев: Не закриваме БЕХ, не разделяме МИЕ

Бизнесът е внесъл рекорден брой данъци през декември

Стойнев: Не закриваме БЕХ, не разделяме МИЕ | StandartNews.com

София. Докато аз съм министър на икономиката и енергетиката Българският енергиен холдинг (БЕХ) няма да се закрива. Нещо повече смятам да засиля ролята на БЕХ в усилията да балансира енергетиката. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев на пресконференция днес.

Относно изтеклата информация в някои медии, че Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) ще бъде разделено на две чрез екшън план на кабинета, наречен 16/16, Стойнев поясни, че МИЕ е едно мегаминистерство, но правителството няма никакво намерение да го разделя.

Министър Стойнев подчерта, че българската икономика е тръгнала по пътя на икономическия растеж. През 2014 ключовите приоритети в сектор енергетика ще са стабилизация и диверсификация.

"По предварителни данни през декември бизнесът е внесъл рекорден размер данъци. Приходите са над очакваното. Но това не е единственият пример, че се е подобрила средата. Българският бизнес демонстрира, че е почтен, но и правителството на Пламен Орешарски също е почтено. Имаше едно безпрецедентно връщане на ДДС. В края на 2013 фирмите получиха обратно 542 милиона лева ДДС. За сравнение за същия периоди на 2012 сумата е била с 300 милиона лева по-малка", каза министър Стойнев. Той посочи, че за пръв път от много години имаме еднакъв брой заети и осигурени лица.

"От края на май в българския бизнес влязоха 2,5 милиарда лева, ние държим да бъдем коректни с българския бизнес и се радвам, че и той е коректен", заяви министър Стойнев. Той припомни, че със 131 милиона лева от актуализацията на бюджета бяха изплатени всички сключени договори. "Изчистихме просрочените задължения, за да сме коректни с българския бизнес", подчерта министърът на икономиката и добави, че МИЕ ще продължи да работи ежедневно за подобряване на бизнес средата и през тази година, пише БГНЕС.

Министър Стойнев отбеляза, че откакто кабинетът "Орешарски" е на власт, само по европейски програми за тези месеци са били изплатени 2,2 милиарда лева. "Европейските средства се усвояват, администрацията работи в добър ритъм, затова и похвалите от Брюксел не закъсняват. Еврокомисарят Ласло Андор ясно каза, че България вече не е в една лодка с Румъния по усвояването на евросредствата", заяви той и добави, че в министерството са получени десетки писма от благодарния бизнес.

През 2014 МИЕ ще се бори за пречупване на негативните тенденции в икономиката. "Надявам се все по-малко да чуваме думата криза. Ще работим по нови проекти и за създаването на нови работни места, по-малка регулаторна и административна тежест, стабилизиране на енергетиката, почтеност бизнес държава в отношенията", каза Стойнев, изреждайки основните задачи за тази година.

Той припомни, че вече се отчита реален растеж на БВП. За третото тримесечие на 2013 той е бил на годишна база 1,5%. Според него икономическият растеж през тази година ще бъде по-голям от прогнозираните 1,8%. Той може да надхвърли 2%. "Основания за тази прогноза е увеличаването на външното търсене, нарастване на вътрешното потребление, плавно повишаване на доходите", заяви министър Стойнев.

По отношение на безработицата министърът смята, че и там ще имаме пречупване на негативната тенденция.

Той се спря и на големите проекти в енергетиката. "Няма как стартирането на проекта "Южен поток" да не повлияе на икономическия растеж. Това е огромен инвестиционен проект. Ще има работа за много български строителни фирми", каза министър Стойнев.

Той посочи, че нагласата за инвестиции в България е огромна. Привлечените чуждестранни инвестиции при управлението на кабинета Орешарски възлизат на 496 милиона евро. "Те са в сектори, които създават работни места – транспорт, съобщения, търговия. Водещите инвеститори са Холандия, Германия, Русия, САЩ", заяви Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай