Стотици българи от хасковска област остават без работа по време на икономическа криза

ТЕЦ "Марица 3" дава хляб на стотици българи

Стотици българи от хасковска област остават без работа по време на икономическа криза | StandartNews.com

ТЕЦ "Марица 3" дава хляб на стотици българи. След наложената принудително административна процедура от РИОСВ Хасково за всички заети в дружеството съществува риск да останат без поминък по време на икономическа криза. Със затварянето на производител на енергия по време на енергийна криза се застрашава сигурността при доставката на електрическа енергия на ниска цена и се засяга енергийната независимост на България. За това алармираха засегнати работници от централата. По думите им формалната причина за наложената мярка е замърсяване на въздуха в града. Местните посочват, че в региона има и други промишлени предприятия, но институциите в последната половин година единствено и умишлено обвиняват за всичко само ТЕЦ-а.

В ТЕЦ "Марица 3" работят граждани, на които им остава по-малко от година до пенсия и такива, които са в самото начало на стажа си. Всички те изразяват своето притеснение за своето бъдеще. Според тях евентуално постоянно затваряне на централата би се отразило негативно на заетостта в региона. "В момента се води напълно неясна политика. Ние искаме план за енергийната независимост на страната и сигурност на работните места. Ние протестираме за работата си за пореден път и няма да се откажем. Искаме държавата да ни чуе! Ние не се вълнуваме от политически битки на национално и европейско ниво. Ние искаме отговори за нашето бъдеще, за прехраната ни." коментираха работници от ТЕЦ-а.

„Намеренията на правителството да закрива отделни централи от бранша ще удари енергийната независимост на България. Ще се засегне заетостта, както и ще се оскъпи токът на всички български граждани. Ние имаме нужда от управляващи, които бранят българския интерес!" заявиха още работниците.

"Управляващите с лека ръка просто затварят работещо дружество, но големият въпрос е кой ще плати социалната цена за всички тези, които остават на улицата и няма да могат да платят сметките си и да си купят храна. За район като нашия, където възможностите за намиране на работа са силно ограничени, това е сериозен проблем и ще се отрази негативно на цялата общност." заявиха притеснени представители на дружеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай