Стиснахме си ръцете с гърците за енергетиката

Служебното правителство одобри проект на споразумение

Стиснахме си ръцете с гърците за енергетиката | StandartNews.com

Служебното правителство одобри проект на споразумение между Агенцията за ядрено регулиране на България и Гръцката комисия по атомна енергия за оперативно уведомяване при ядрена авария и сътрудничество в областта на регулирането на ядрената безопасност и радиационната защита, като основа за водене на преговори. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Подписването на споразумението е инициирано по взаимно решение на двете страни с цел оперативно уведомяване при ядрена авария и задълбочаване на партньорството между двата регулиращи органа в специфичните за ядреното регулиране области.

Проектът на Споразумението предвижда обмяна на информация в случай на авария в ядрените съоръжения на двете страни, както и на експертен опит при лицензионнатаи контролна дейност в областта на използването на атомна енергия за мирни цели и в областта на регулирането на дейностите по управлението на радиоактивни материали, включително тяхното транспортиране и безопасното им съхранение.

Решението няма да въздейства върху държавния бюджет, информираха от кабинета.

В края на април Министерски съвет прие тригодишен план за изпълнение на Националната стратегия за развитие на човешките ресурси в ядрената сфера, припомни БТА. Приетият план за изпълнение на националната стратегия за развитие на човешките ресурси в ядрената сфера дава възможност на заинтересованите страни в лицето на държавните институции,образователната система и индустрията да работят съвместно и координирано за постигане целите на документа.

Източник: БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай