Стимулират бизнеса да се грижи за болни и бедни

Стимулират бизнеса да се грижи за болни и бедни | StandartNews.com

Нов закон за социалните услуги ги отделя от помощите

Държавата ще въведе различни стимули, които да разнообразят доставчиците на услуги в подкрепа на уязвими групи от населението като деца, хора с увреждания, самотни възрастни и малцинства. Това предвижда напълно нов закон за социалните услуги, който се пише в Министерството на труда. "В момента социалните услуги се предоставят най-вече от общините, но искаме да насърчим и неправителствените организации, както и фирмите и гражданите да бъдат по-активни. От това ще спечелят потребителите", съобщи за "Стандарт" зам.-министърът на труда Лазар Лазаров.

Идеята на новия закон е да регламентира социалните услуги отделно от социалните помощи. "В момента двата вида мерки за подкрепа са разписани в Закона за социално подпомагане. Ние обаче смятаме, че услугите не са елемент на социалното подпомагане, а са мярка за повишаване качеството на живот", коментира Лазаров. В новия закон ще бъдат разписани разпоредби как по-ефективно да се прави планирането и управлението на социалните услуги, както и вариантите за тяхното финансиране. "Предвиждаме много по-пълно да развием дългосрочната грижа към възрастните хора, защото в момента акцентът е повече върху децата. Идеята е да интегрираме социални и здравни услуги, както и помощ в домашна среда", посочи Лазаров.

Над 300 нови социални услуги - центрове за наставяне от семеен тип, дневни центрове за рехабилитация, центрове за обществена подкрепа и др., са разкрити от началото на годината, отчете Агенцията за социално подпомагане. Преките им потребители са над 15 000 души. От началото на годината за над 20 000 лица с увреждания е започнало обслужване по домовете. Това е разкрило работа на 17 000 безработни. Подкрепа са получили и над 220 социални предприятия, в които работа са започнали близо 6500 хора от рисковите групи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай