Стартира приемането на проекти за нови машини

150 млн. евро са предвидени за първия прием на проекти за "Подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия"

Стартира приемането на проекти за нови машини | StandartNews.com

Разделят парите от ЕС за три групи сектори на икономиката

Субсидии за 60 млн. евро ще получат фирми от нискотехнологични производства

До дни Министерството на икономиката ще обяви старта за кандидатстване по първата ос от новата ОП "Иновации и конкурентоспособност". Тя е наречена "Подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия". По тази ос се предвиждат субсидии за подобряване на производствените процеси във фирмите, за въвеждане на нови продукти и услуги или усъвършенстване на съществуващите, както и за внедряване на иновативни технологии. Общата сума е 150 млн. евро, които трябва да бъдат разпределени на три сесии до края на годината.

Първата крайна дата за приемане на проектни предложения е 30 юни. В тази сесия за 60 млн. евро ще се борят малки и средни фирми от хранително-вкусовата, текстилната, мебелната индустрии, а също от производството на хартия, метали и метални изделия. (виж таблицата) Тези сектори са определени като ниско- и среднонискотехнологични промишлени производства според Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия и нямаха достъп до финансиране при предишната Оперативна програма "Конкурентоспособност".

За да докажат, че работят именно в тези отрасли, кандидатите трябва да представят актуално удостоверение за код, издадено от НСИ.

Следващата крайна дата за прием на проектни предложения е 31 август, като дотогава може да кандидатстват малки и средни предприятия с високотехнологични и средновисоко технологични промишлени производства. Определената сума за технологичното обновление на тази група предприятия е 75 млн. евро. До 30 октомври пък ще може да кандидатстват фирми, чиято основна икономическа дейност е в секторите на "интензивните на знание услуги". Такива са издателската дейност, производството на филми, радио и телевизионна дейност, далекосъобщения, информационни технологии и др. За техните проекти са заделени 15 млн. евро.

Субсидиите ще се дават за придобиване на машини, съоръжения и оборудване, както и за дълготрайни нематериални активи. Тези активи трябва да останат свързани с проекта, за който е предоставена помощта, за срок от минимум три години. Допуска се покупката на активи чрез договор за краткосрочен финансов лизинг. Продължителността на изпълнение на всеки проект трябва да е максимум 18 месеца.

Дават средства от ЕС на компании с история

Изискване към кандидатстващите фирми за пари от ЕС по оста "Подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия" е да имат минимум три приключени финансови години (2012, 2013 и 2014 г.). Микропредприятията трябва да имат поне 200 хил. лв. нетни приходи от продажби за тези три години, малките - най-малко 1 млн. лева, а средните - поне 6 млн. лв.

Минималният и максималният размер на проектите по процедурата за микро предприятия е между 100 000 и 500 000 лв. За малките фирми изискването е стойността на проектите да са между 200 000 и 750 000 лв., а за средните - между 300 000 и 1 000 000 лв.

Безвъзмездната помощ ще варира между 35% и 70% от стойността на проекта и ще зависи от категорията на фирмата и от региона, в който развива дейността си. Компаниите от Югозападния регион, който включва областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и София, ще получат по-нисък процент на безвъзмездната помощ - до 35% за средни и до 45% за микро- и малки. За останалите пет района на планиране финансирането е до 60% - за средни, и до 70% - за микро- и малки предприятия. Проекти, които се изпълняват на територията на Северозападния район за планиране, ще получават допълнителни 5 точки при оценяването. Така ще може да компенсират по-ниската оценка, която ще получат заради недостатъчния административен капацитет на региона. Приоритет при оценката ще имат малки и средни предприятия, които кандидатстват с проекти в областите, посочени в Иновационната стратегия за интелигентна специализация.

Безвъзмездното финансиране по процедурата заедно с договорената за последните 7 години безвъзмездна финансова помощ не може да надвишава 2,5 млн. лв. за микро- и малки фирми и 5 млн. лв. за средни. Фирмите, които са спечелили проекти по миналия програмен период на програмата, ще имат право да кандидатстват отново. Те обаче ще получават по-малко точки в зависимост от това колко проекта са осъществили и на каква стойност. "С тези условия искаме да се подпомогнат по-широк диапазон от малки и средни предприятия, както и такива, които кандидатстват за първи път", обясни министърът на икономиката Божидар Лукарски. За големите предприятия възможност за кандидатстване за субсидии за технологично обновление ще се отвори догодина.

Докога може да се кандидатства?

Нискотехнологични и средно нискотехнологични промишлени производства
(Проекти се приемат до 30 юни)

Код - Икономическа дейност
С10 "Производство на хранителни продукти"
С11 "Производство на напитки"
С13 "Производство на текстил и изделия от текстил, без облекло"
С14 "Производство на облекло"
С15 "Обработка на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм"
С16 "Производство на дървен материал и изделия от дървен материал и корк, без мебели; производство на изделия от слама и материали за плетене"
С17 "Производство на хартия, картон и изделия от хартия и картон"
С18 "Печатна дейност и възпроизвеждане на записани носители"
С19 "Производство на кокс и рафинирани нефтопродукти"
С22 "Производство на изделия от каучук и пластмаси"
С23 "Производство на изделия от други неметални минерални суровини"
С24 "Производство на основни метали"
С25 "Производство на метални изделия, без машини и оборудване"
С31 "Производство на мебели"
С32 "Производство, некласифицирано другаде"
С33 "Ремонт и инсталиране на машини и оборудване"

Високотехнологични и средно високотехнологични промишлени производства
(Проекти се приемат до 31 август)

Код - Икономическа дейност
С20 "Производство на химични продукти"
C21 "Производството на лекарствени вещества и продукти"
C26 "Производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти"
С27 "Производство на електрически съоръжения"
С28 "Производство на машини и оборудване, с общо и специално предназначение"
С29 "Производство на автомобили, ремаркета и полуремаркета"
С30 "Производство на превозни средства, без автомобили"

Интензивни на знание услуги
(Проекти се приемат до 30 октомври)

Код - Икономическа дейност
J58 "Издателска дейност"
J59 "Производството на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика"
J60 "Радио- и телевизионна дейност"
J61 "Далекосъобщения"
J62 "Дейности в областта на информационните технологии"
J63 "Информационни услуги"
М72 "Научноизследователска и развойна дейност"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай