Сравняват епидемията с Втората световна война

Дори Втората световна война не доведе икономиката до такъв внезапен нокаут, казват анализатори

Сравняват епидемията с Втората световна война | StandartNews.com

Коронавирусът удари световната икономика по-бързо от всяка друга криза от десетилетия. Сравнителният ефект от него е по-силен от този на Голямата рецесия от 2008 г., атаките на 11 септември, петролната криза от 1973 г. и дори Втората световна война, пише „Блумбърг“.

„Дори Втората световна война не доведе икономиката до такъв внезапен нокаут, както коронавирусът, който парализира световната верига на доставки, спирайки живота в най-натоварените градове в света“, твърди агенцията.

Според аналитичната агенция IHS Markit в основните пристанища на света има значително намаляване на товарния трафик. През февруари например най-голямото пристанище в света, Шанхай, обемът на контейнерния трафик е намалял с 20%, в пристанището на Хонконг, трафикът е спаднал с 11 процента.

Във второто по големина американско пристанище Лонг Бийч товарооборотът намаля с 9,8 процента. През март числата се влошиха още повече: например в Савана, чието пристанище е в топ 5 в САЩ, товарният трафик спадна с 20 процента. Световната търговска организация (СТО) вече обяви, че ефектът на коронавируса, прилича на военен сценарий за развитие на икономиката.

По-рано ръководителят на СТО Роберто Азеведо заяви, че светът ще преживее сериозен икономически спад и загуба на работни места поради епидемия, която засяга икономиката, търговията и благосъстоянието на хората. Той добави, че предстоящата икономическа криза може да бъде по-силна от ситуацията от 2008 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай