Спасяват "Южен поток"

Спасяват "Южен поток" | StandartNews.com

Виена. Газопроводът "Южен поток" ще бъде реализиран, защото е единствената засега възможност за повишаване на сигурността на доставките на газ не само за държавите, през които преминава, но и за Централна Европа. Това стана ясно от изказванията на участниците в конференцията "Природен газ: Перспективи за Централна и Южна Европа", която се проведе във Виена.

За да бъде изградена новата тръба и проектът да бъде завършен успешно, обаче той ще трябва да претърпи известни промени. Първата вече е осъществена чрез включването на Австрия в "Южен поток" чрез подписаното миналата седмица между "Газпром" и OMV споразумение, което промени крайната точка на газопровода от първоначалния план в Италия. Документът дава на австрийската компания достъп до тръбата още на българска територия, а руската компания от своя страна ще си осигури достъп до газовия хъб "Баумгартен" и австрийските газохранилища, чрез които синьото гориво ще може да достигне и до други страни. В същото време обаче ще има нужда и от още промени в проекта, стана ясно на конференцията.

Всички участници се обединиха около мнението, че "Южен поток" трябва да отговаря на европейското законодателство и това ще се случи. Затова лидерите на ЕС и Русия трябва да продължат преговорите и да намерят пътя за реализацията на проекта, който е в интерес на всички държави в общността, заяви зам.-министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. И допълни, че изграждането на "Южен поток" не е от полза само за Централна и Източна Европа, но и за Западна. Той обясни, че чрез "Набуко" ЕС е щял да получи диверсификация както на маршрута, така и на източника на газ. Тъй като проектът обаче вече не съществува, сега трябва да се подкрепи "Южен поток", въпреки че той не променя източника. Според Сиярто газопроводът няма друга алтернатива освен терминалите за втечнен газ, които обаче не са достатъчно ефективни. От друга страна, интерконекторите, за които Брюксел настоява и редица държави изграждат в момента, трябва да бъдат захранени, за да си помагат съседните страни. Сиярто даде пример с Унгария, която има междусистемни връзки с Хърватия и Румъния, но единствено може да им доставя газ, но не и да получава от тях. "За да бъдат доставките двупосочни, трябва и държавите като Унгария да има откъде да получават газ", каза Сиярто. Той допълни, че "Южен поток" ще повиши сигурността на доставките на руски газ за Европа, както това е направил "Северен поток". "Преди изграждането на този газопровод 75-80% от синьото гориво от Русия минаваше през Украйна, преди да достигне Европа. Със "Северен поток" този процент намалява на 60, а с "Южен поток" ще падне още по-значително", каза Сиярто.

Рокади в "Газпром експорт"

Дружеството на руския газов концерн "Газпром", което се занимава с износа на руския природен газ - "Газпром експорт", има нов изпълнителен директор - 43-годишната Елена Бурмистрова, съобщи компанията, цитирана от руските медии. Тя беше заместник на досегашния дългогодишен шеф на експортното дружество Александър Медведев, който вече ще се занимава само с работата си на зам.-ръководител на "Газпром", отговорен за външноикономическата дейност на концерна, а също и за програмите за социално развитие и спорт.

Йотингер: Ще работим по европейски правила

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер определи диалога с българските власти за газопровода "Южен поток" като "конструктивен процес, който продължава". Той обаче остана на категоричната позиция, че газопроводът ще може за заработи само ако отговаря на европейските изисквания, съобщи БНР. Йотингер коментира заявеното от Русия нежелание да се променят вече подписани договори за изграждането на газопровода, в това число и с България.

"Аз нямам интерес да обвинявам българското правителство в момента, а функциите ми не са да бъда част от кампания. Трябва да проверя какво е възможно да се направи от правна и техническа гледна точка, и работим по това. Никой обаче няма интерес да се построи газопровод, по който няма да тече газ. Нашите руски партньори инвестират милиарди в този проект и трябва да са заинтересовани да намерим юридическо решение - в противен случай те ще имат проблем след изграждането на газопровода. За да започне да работи, той трябва да бъде подчинен на нашите правила", каза комисарят.

Унгария продължава проекта по план

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви във вторник вечерта, че страната му ще продължи работата по газопровода "Южен поток" и че ако някой иска да спре този проект, трябва да предложи алтернатива, предаде БТА, позовавайки се на сръбската агенция Танюг. Орбан, който беше на посещение в Белград, заяви на съвместна пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич, че му е предложил двете страни да свържат електропреносните си мрежи, и че Унгария вече е готова с този проект. "Унгария ще строи "Южен поток", защото така засилва сигурността си за снабдяването с енергоносители и няма да позволим да изпаднем в ситуация положението в Унгария да зависи от Украйна", каза Орбан. Той подчерта, че Унгария е солидарна с Украйна, но има отговорност към гражданите си и повтори, че онези, които не желаят изграждането на "Южен поток", "трябва да кажат по какъв начин ще се снабдяваме с енергоносители".

Сръбският премиер Александър Вучич ще разговаря на 7 и 8 юли в Москва с президента на Русия Владимир Путин и с премиера Дмитрий Медведев, стана ясно на пресконференцията в Белград. "Работните ни групи работят за подготвянето на договор и ще се опитаме, какъвто не беше по-рано случаят, колкото може повече неща да съгласуваме с европейските правила", каза премиерът на Сърбия. Александър Вучич подчерта, че винаги ще държи сметка за интересите на Сърбия. Европейската комисия наскоро предупреди страните членки, които участват в изграждането на "Южен поток", че няма нищо против проекта за газопровод, но той трябва да бъде съобразен с правилата на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай