Спас Панчев: Веригите мачкат БГ производителите

Спас Панчев: Веригите мачкат БГ производителите | StandartNews.com

София. Червеният депутат Спас Панчев хвърли бомбата с огласената идея на управляващите да забранят на големите вериги да работят през уикенда. Зам.-председателят на "Коалиция за България" и лидер на ЗС "Ал. Стамболийски" аргументира своята идея пред "Стандарт". Доводите срещу предложените мерки изложи Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, което бе създадено преди три години. В него членуват 12 големи търговски вериги. Осем от тях са в топ 10 на най-големите хранителните вериги у нас. Това са МЕТРО, "Била", "Пени", "Кауфланд", "Лидл", "Карфур", "Пикадили" и "Т-маркет". Извън тях членове са и "Мосю Бриколаж" и "Практикер", "Практис" и "Техномаркет".

Не може само 15% от стоките да са родни

- Г-н Панчев, буквално взривихте социалните мрежи с предложението за работното време на големите вериги, но на какъв етап е законопроектът?

- Важно е да се разбере, че това е идея в суров вариант и още не е окончателно разписана. Дали в събота и неделя да не работят търговските вериги, дали да се отнася само за тези, които са в централната част на градовете, или да става въпрос само за работно време през събота и неделя, което да е по-различно от това през седмицата. Като цяло законът, който предвиждаме, трябва да регламентира отношенията търговска верига-производители-доставчици. От срещите с българските производители оставаме с впечатлението, че родните доставчици не са равнопоставени с тези от чужбина.

Бихме искали да намерим един консенсус, който да отговаря и на желанието на търговските вериги да работят в България, и на българските производители да бъдат конкурентни и да доставят стоки там. Това, което предизвика най-голяма дискусия в социалните мрежи, ми дава основание да мисля, че не съм бил добре разбран. Никой от нас няма намерение да връща социализма, да национализира, да променя. Ние искаме да дадем възможност и на българските квартални магазинчета да съществуват и да продават. В това време на безработица трябва да мислим за малките фирми.

- Какви други варианти обсъждате за големите вериги?

- Една идея, която ми се иска да обсъдим по-широко, е дали големите магазини в центъра на градовете да работят събота и неделя или пък само до обяд. И тук отделяме търговските вериги, които са в покрайнините. Даваме си сметка, че веднага ще настроим срещу нас и търговските вериги, и работещите в тях. Може би и част от потребителите, които точно в почивния ден няма да могат напазаруват. Но пак казвам, това няма да е лично решение, а на голям кръг хора, участващи в дискусията.

- Как ще постигнете повече български стоки в търговските вериги?

- Като българин съжалявам, че родното производство е 10-15 процента от пазара. Какво е положението в момента? За да може един наш производител да предложи продукт в търговската верига, той трябва да плати правото да продава в нея. Второ: когато започне да предлага продукта си, почти 100% рекламата или промоцията е за негова сметка. И трето: българските производители, предоставяйки стоката във веригите, получават понякога със закъснение от 4-5 месеца парите от продажбата. И още един факт: търговската верига приема определено количество стока от един производител. Но ако част от нея остане непродадена и се бракува, това е за сметка на производителя. В новия закон трябва да намери място решението на този въпрос. Все пак търговската верига е заявила количеството и тя трябва да има отговорност.

- На какъв етап е законопроектът, кога можем да го очакваме и в пленарна зала?

- От Корнелия Нинова знам, че в периода до 2009 година е работено по такъв проект. С колегата Захари Георгиев в момента ползваме за основа един законопроект от Чехия. Надявам се до началото на октомври да имаме избистрена позиция за първоначален вариант, който да предоставим за широко обществено обсъждане. Въпросът касае всички, а не само търговските вериги. Сигурно е, че в окончателния вариант ще вземем под внимание примери от Европейския съюз.

- Получихте критики в интернет, но и адмирации от малките търговци с предложението за работното време.

- Днес (вчера след публикацията във в. "Стандарт", б.а.) ми звъняха хора от цялата страна. Български производители, търговци, които не само ни подкрепят активно, а настояват да направим в градовете кръгли маси и да обсъдим подробно темата. И съм за това, да намерим и за бизнеса, и за потребителите по-добро регламентиране и възможност за стимулиране на българските стоки.

Ще накарат хората да купуват по-скъпо

- Г-н Матеев, как приемате идеята веригите да не работят в събота и неделя, за да се стимулират малките магазинчета? Има ли подобна практика някъде по света?

- Винаги има лоши идеи, които могат да се вземат и да се пренесат на местна почва. Но предпочитам да приемаме добрите идеи. Дори да има такава регулация, тя е много вредна. Показва философия, която не е свързана с пазарната. С нея се прави опит за решаване на проблеми на бизнеса чрез непазарна регулация. А средата за бизнес у нас не е добра. Неслучайно ние сме най-бедната страна в ЕС. Решението на този проблем може да се случи чрез премахване на бюрокрацията, корупцията, липсата на прозрачност, създаването на електронно правителство. Твърде голямата регулация също не е в полза на икономиката.

А най-големите жертви са средният и малкият бизнес. Но за да се решат тези проблеми, са необходими големи реформи. По-лесно е да се пускат популистки идеи. Но ако се ограничи работното време на големите вериги, ще пострадат и българските производители, но най-много ще пострадат потребителите. Отнема се правото им на избор. Налага им се насилствено да пазаруват в малките магазинчета при положение, че те вероятно биха предпочели да купуват по-евтини стоки, с по-сериозен контрол върху качеството при по-голяма възможност за избор. Идеята да се принуди бедният български потребител да пазарува скъпо звучи странно, анонсирана от партията, която претендира, че защитава бедните и беззащитните.

- Как ще се отрази идеята върху бизнеса на веригите?

- Ако се работи с две седмици по-малко, то трябва да се съкрати и съответният персонал. Само в нашето сдружение членуват 8 от хранителните вериги от топ 10, които имат персонал от 22 000 души. Представете си колко хора биха излезли на пазара на труда, ако тази идея се реализира. Но много по-голям ще е проблемът за българските производители. Какво става със стоката, която е заредена в петък, ако магазинът е затворен в събота и неделя? Очевидно веригите ще станат по-предпазливи при поръчките, което ще рефлектира директно върху производителите.

Новото правителство съобщи, че ще оценява евентуалното въздействието на всяка една регулация, която се подготвя. За съжаление подобно нещо не се случва. Липсва диалог, а той е много важен. Преди няколко седмици изпратихме писмо до премиера Пламен Орешарски и вицепремиера Даниела Бобева, с което заявяваме желанието си да участваме в създаването на регулацията за търговските вериги. Но и досега нямаме отговор. Разбираме за идеите от медиите. Членовете на нашето сдружение са компании, които са инвестирали в България над 4 млрд. лв. и имат сериозни инвестиционни намерения и занапред.

- Има ли вероятност заради новите идеи някои от компаниите да решат да се оттеглят от страната?

- Не съм чул за верига, която има намерение да напуска страната. Но и никоя компания не би комуникирала публично подобно нещо. Конкуренцията е голяма, една словенска и една турска компания вече се оттеглиха от пазара именно заради жестоката конкуренция. Тя обаче е в полза на потребителите, защото благодарение на нея се предлагат по-добри условия, по-голямо разнообразие, по-високо качество и по-добри цени.

- Имаше идея за въвеждане на изискване за определен процент български стоки на щандовете във веригите. Тя по-приемлива ли е за вас?

-Няма как подобно изискване да се въведе, защото противоречи и на българското, и на европейското законодателство. Това е още едно нещо, чиято философия е в духа на плановата и централизирана икономика. Личното ми мнение е, че правителството в момента е в доста критична ситуация и може би се опитва да насочи общественото внимание в някаква друга посока. Но това е само предположение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай