Ресторантите празни, загубите- колосални

В бранша работели, колкото да не губят

Ресторантите празни, загубите- колосални | StandartNews.com

Втора национална среща на собствениците на заведения в страната ще обсъжда евентуални компенсации за бизнеса, ако барове, дискотеки и ресторанти останат затворени и след края на ноември. Договореното с правителството до момента е само компенсация на част от трудовите възнаграждения за персонала. 

Спад от 80% на посещаемостта в заведенията показват данните на бранша.

Много собственици сами затварят бизнеса си, притиснати от кризата, каза председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

"В момента има толкова работа, колкото точно да поддържаме бизнеса по някакъв начин и хората да взимат някакви пари. На този етап искаме първо да видим каква е обстановката, кой ще работи, до колко ще се работи, какво ще се случи декември, какво ще се случи следващата седмица."

Ако ограничителните мерки продължат, от бранша ще настояват за компенсации и за бизнеса освен за наетите в сектора.

"Огромни щети се търпят при  работещите заведения. Другите, неработещите, 110% са им щетите, те имат разходи, нямат никакви приходи", каза Алибегов. 

В предаването "Преди всички" Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България, заяви: 

"Ние сме съпричастни с държавата, която се справя екстремно с епидемията. Не искаме вниманието да е само върху нас, но ние сме нещо като изкупителна жертва. От две седмици насам нощните заведения не работят, но случаите не намаляват, а растат. Загубите тази година са колосални... Трябва да се намери решение"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай