Сметната палата: Надзорът на БНБ не функционирал добре

Сметната палата: Надзорът на БНБ не функционирал добре | StandartNews.com

Подробности за проблемите ще станат ясни в края на октомври

Управлението "Банков надзор" на БНБ не е "функционирало добре в последните години", заяви в ефира на БНТ председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Това сочат първоначалните наблюдения от одита на Сметната палата за работата на банковия надзор. Цветков припомни, че при създаването на банковия надзор той е бил структуриран по американски модел, инспекторите са преминали сериозно обучение и са били разработени наръчници, по които са провеждани надзорните инспекции. "В последните години не толкова стриктно се прилагат тези процедури и работата не е толкова ефективна. Така разработеният модел започва да не функционира така добре, както е бил замислен", каза Цветков и допълни, че причините за това ще бъдат изяснени в рамките на одита. Цветков отказа да даде повече подробности за това в какво се състои неефективното управление, причините за него и колко време е продължило то. Цялата тази информация ще бъде публикувана в доклада на Сметната палата, който ще бъде готов до края на октомври. В него ще има и предложения за законодателни промени, които да подобрят банковата сфера, добави той.

Одитът на Сметната палата на дейността на БНБ започна през април, като той беше възложен с решение на парламента заради фалита на КТБ. Одитът обхваща периода от 1 януари 2012 г. до 31 декември 2014 г. Преди седмица депутатите удължиха срока на проверката, след като одитната институция докладва, че първият етап от проверката е отнел прекалено много време. Заради случилото се с КТБ Иван Искров подаде оставка като управител на БНБ и на негово място беше избран Димитър Радев. Тази седмица предстои парламентът да гласува и предложените от него подуправители. Номинираните са Калин Христов за втори мандат като подуправител на управление "Емисионно", Димитър Костов - за ръководител на управление "Банков надзор" и Нина Стоянова, която да застане начело на управление "Банково".

На 27 юли се навършват 20 години от възстановяването на Сметната палата. През годините институцията е издала 8,8 хил. одитни доклада, както и препоръки и предложения за законодателни промени, които са подобрили средата, отчете още Цветков. В момента Сметната палата работи и над доклад за получените приходи и направените разходи от политическите партии за последните избори. Това е и един от начините за контрол за това как се разходват средствата от партийните субсидии, каза Цветков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай