Скъпото агнешко ни отказва от семейната сбирка

Цени над 22 лева за кг са спекула, предупреждават животновъди

Скъпото агнешко ни отказва от семейната сбирка | StandartNews.com
  • Производители умуват как да изкарат козунака по-евтин
  • Цени над 22 лева за кг са спекула, предупреждават животновъди

Много семейства тази година ще се откажат от традицията да събират фамилията на трапеза с агнешко за Великден. Причината са нечуваните цени на месото. Две седмици преди празника те започват от 18 лева за килограм плешка и достигат до 20 лв. за бут. Това е с около 5 лева повече от миналата година. В някои по-малки месарници цените са между 22 и 25 лева. А ако искате да поръчате по интернет цяло агне от фермата, може да срещнете цени и от над 30 лева за кг. Така цяло агне, което тежи между 10 и 15 кг, ще излезе от 300 до 450 лева!

Прогнозите са, че месото ще поскъпва още с наближаването на празника.    

Нарасналите разходи на животновъдите тази година вдигат себестойността на българските агнета до 8-10 лева на килограм живо тегло. Цените на фуражите са два пъти и половина по-високи спрямо миналата година. Токът за бизнеса е над 200% по-скъп, а цените на горивата са с над 30% по-високи, обясни Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). По думите му на някои места в страната 1 кг фураж вече струва повече от литър краве мляко.

"За нас е неприемливо живото тегло от кланиците да излиза на 8-10 лева, а в маганизите килограм агнешко месо да се продава по 28-30 лева", казва председателят на Обединени български животновъди Бойко Синапов пред sinor.bg. Според фермерите, всяка цена над 22 лева за крайния потребител е спекулативна. Затова от името на колегите си Синапов се обръща с призив към към хората да купуват директно от фермите.

Помощ за кланиците

И тази година кланиците, които изкупуват и реализират българско месо, ще получат помощи. Единичната ставка е 10 лв. за едно закупено и заклано агне или яре. За да получи подпомагането, кланицата трябва да е закупила от земеделски стопанин дребно преживно животно на цена, не по-ниска от 7,50 лв./кг живо тегло без ДДС. Срокът за кандидатстване по държавната помощ е до 20 май 2022 г., а крайният срок за изплащане на помощта е 20 юни 2022 г.

Въпреки помощта обаче родните производители отново се оплакват от дъмпинг с агнета от Северна Македония. Там правителството дава допълнителна помощ от 50 лева за продадено агне и затова себестойността му излиза с 2,50 лева под тази в България, обясни Синапов и призовава за по-строг контрол на границите.

Освен македонски агнета, в търговските вериги масово се продава и трупно агнешко месо от Гърция, което също е субсидирано много над помощта, осигурявана на родните фермери.

Фурните намаляват домашните сладкиши

Няма да ни излезе евтино и козунакът тази година. При поскъпналите суровини обикновения традиционен сладкиш от 500 грама - само с локум, вече излиза между 4 и 4.20 лева при 2.20-2.50 лева преди година. Затова и потреблението ще намалее, а очакваният спад в производството за Великден ще е с около 50%, прогнозира председателят на Регионалният съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов през БТА. Той самият смята да се откаже от производството на домашен козунак, който се меси с истинско прясно мляко, свинска мас и олио, като се добавят стафиди, портокалови корички, шоколадови капки. При калкулирана цена от 9-10 лева за брой, едва ли ще има кой да го купи и трудът ни ще отиде на вятъра, казва Няголов. Той посочи, че брашното за сладкия хляб вече се търгува по 1260 лева за тон при 740 лева по Нова година. Дори локумът е с нов етикет - вместо 1.80 лева сега е 4.00 лева за килограм. В козунака най-много се влага олио, което при доставките на едро върви по 6.10 лева за литър, изрежда Няголов като добавя, че въобще не коментира поскъпването на тока и горивата. Според Няголов в тази пазарна ситуация повечето фурни ще намалят производството и ще ограничат асортимента до най-обикновен козунак, колкото потребителите да спазят на трапезата символиката на празника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай