Скокът на петрола съживи борсите

Скокът на петрола  съживи борсите | StandartNews.com

Саудитска Арабия и Русия с рекордно производство на черно злато, САЩ увеличиха запасите до 504 млн. барела

След доста слабата първа половина на февруари на световните фондови борси, изминалата седмица донесе ръстове и частично възстановяване на стойностите на водещите пазари.

Освен по-изгодните нива на акциите след пониженията от началото на годината, основна роля за повишенията на световните борси изигра скокът на цената на петрола в началото на седмицата. Подкрепа за бичите настроения дойде и от Европейската централна банка, след като председателят й Марио Драги в свое изказване пред комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент заяви, че ЕЦБ няма да се колебае да предприеме мерки за засилване на икономическия растеж и инфлацията в Еврозоната.

Американските водещи индекси S&P 500 и Dow Jones, както и технологичният NASDAQ, записаха най-добрата си седмица от ноември 2015 година насам, нараствайки с около 3%.

В Европа по-широкият регионален индекс Stoxx Europe 600, както и основните измерители на немската и британската фондова борса, отчетоха повишения между 4% и 5%. В Азия японският бенчмарк Nikkei 225 нарасна с 6.8% сред срива си от 11% през миналата седмица, а борсите в Хонконг и Шанхай записват ръстове от съответно 5% и 3%.

Петролът продължава да бъде във фокуса на вниманието на инвеститорите и е сред основните фактори за движенията на фондовите борси от началото на годината. Най-значим, разбира се, е ефектът върху енергийните компании, които имат своята тежест в основните борсови индекси, но спадането на цената на черното злато може да бъде изтълкувано и като признак за забавяне на световния икономически растеж, което се отразява на всички сектори.

В началото на седмицата петролът рязко се повиши благодарение на надеждите за постигане на споразумение на срещата в Доха между някои от най-големите производители в света - Саудитска Арабия, Русия, Венецуела и Катар. В момента производството на Саудитска Арабия достига 10.2 млн. барела на ден, което е много близо до най-високото равнище в историята, достигнато през миналото лято, а Русия добива рекордните от разпадането на Съветския съюз насам количества от 10.9 млн. барела на ден.

Договорка бе постигната, но само за "замразяване" на производството на нивата от януари, а не за намаляване, което предвид свръхнаситения в момента пазар не би било достатъчно, за да се повишат чувствително пазарните цени. Освен това ще трябва и други основни производители да се съгласят с това споразумение, а Иран, който наскоро се завърна на световните пазари след вдигането на санкциите над страната и планира да повиши добивите си, засега не го е направил, което подкопа възхода на петрола.

По-късно през седмицата се появиха и данни за увеличаването на запасите на петрол в САЩ с 2.1 млн. барела до рекордните 504 млн. барела, което също оказа натиск върху цената. В крайна сметка априлските фючърси на американския лек суров петрол нараснаха до 32 долара за барел, а тези на петрола от сорта Брент остават без значителна промяна на ниво от 33 долара за барел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай