Неделя,

Скок на строителните материали, ще поскъпнат ли имотите

От: Агенция Стандарт -
6298
Скок на строителните материали, ще поскъпнат ли имотите
A
A
A

Войната в Украйна ще повлияе и на строителния бранш, а това значи скок и в цените на недвижимите имоти. Двуцифрено е оскъпяването на материалите, влагани в строителството на сгради.

От Украйна и Русия страната ни внася 70% от арматурното желязо, включително и това, използвано в строителството. Войната, санкциите и ограниченията обаче поставят под въпрос доставките

"Вторият проблем, че липсва пълната номенклатура от тези материали и се налага да се заменят едни с други, за да върви строителния процес навреме", каза пред БНТ инж. Илиян Терзиев, председател на Камара на строителите в България.

Инж. Георги Шопов, председател на Национална асоциация на строителните предприемачи каза, че армировката от 1.65 стига до 2.40, което е огромно повишение.

Това ще повлияе и на цените на недвижимите имоти, но с колко?

"Бих се въздаржал от конкретен коментар с колко бихме очаквали да се покачват цените и трябва ли?", каза Антон Андонов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

За строителите обаче ръстът е налице. Според Националната асоциация на строителните предприемачи за 1 година поскъпването в строителството е 27%. Армировката е над 60% , дървен материал - 150%, топлоизолация между 40 и 60%.

Има и друг проблем

"Забавянето на доставките, защото трябва да ви кажа, че в момента особено на пазара на металите нещата са много трагични. Има фирми, които отказват просто да поемат поръчки", каза инж. Илиян Терзиев.

Според него трябва да се преразгледат квотите за внос от трети страни. За инж. Шопов обаче решението вече е на път: "Това се обира от световната логистика, глобалната логистика и икономика, която не търпи вакуум и ниши. Тръгнали са кораби от цял свят с армировка към Европа".

Но независимо от етапа на строителство, бързият темп на нарастване стойността на материлите ще рефлектира върху крайната цена на новопостроените сгради. А цените със сигруност ще бъдат повлияни от бързия темп на нарастване на строителните материали.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com