Скандал! КЗК нападна търговец на горива у нас

Лукойл злоупотребява с господстващо положение

Скандал! КЗК нападна търговец на горива у нас | StandartNews.com

Поведението на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД (група Лукойл) представлява злоупотреба с господство, както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като ограничавайки вноса на територия на страната, може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки.

Има специално съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), в което антимонополния орган предявява твърдения за извършено нарушение по чл. 21 от ЗЗК и чл. 102 от ДФЕС на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл-България" ЕООД.

"Предвид социално - икономическата значимост на горивата, поради прякото им въздействие по отношение на цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар, в рамките на образувано антитръстово производство,

Комисията извърши анализ на конкурентната среда на пазарите по веригата на реализация на автомобилните горива", съобщават от КЗК.

Комисията установила, че групата Лукойл притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна инфраструктура, която я прави господстващо предприятие на пазара на съхранение на автомобилни горива.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай