„Синият език“ взе жертви и сред дивите преживни животни в Кърджалийско

„Синият език“ взе жертви и сред дивите преживни животни в Кърджалийско | StandartNews.com

Кърджали. Заболяването „син език" взе жертви и сред дивите преживни животни в Кърджалийско. 72 муфлона и един елен лопатар вече са умрели в Държавно ловно стопанство „Женда. Загинали животни има и в двата ловни района – „Женда" и „Болярци", съобщава регионалният вестник "Нов живот". Всички трупове са изпратени за унищожаване в екарисажа във Варна.

Взети са кръвни проби от болни муфлони и изпратени за изследване в лабораторията на БАБХ в София. За смъртността при муфлоните са информирани Изпълнителната агенция по горите и Националната научноизследователска станция по ловно стопанство, биология и болести на дивеча. Изградени две комисии за наблюдение на епизоотичната обстановка. Местата, където се съсредоточава дивечът – около хранилищата и местата за почивка, са напръскани с препарати срещу кулекуиди /комари/, които са преносители на вируса на заболяването. Направен е опит за лечение на един муфлон с антибиотик, който е бил неуспешен. От стопанство „Женда" настояват да бъдат обезщетени, както това вече се реши за собствениците на умрели домашни животни от „син език".

Община Момчилград осигури безплатен транспорт за събирането и извозването на умрели от „син език" животни

Кметът на община Момчилград Акиф Акиф посети най-засегнатите села, в които има регистрирани случаи на болестта „син език" по животните. Стопаните изразиха своите опасения от нови зарази, тъй като мъртвите животни се държат с дни в оборите до пристигането на кола на екарисаж. По разпореждане на градоначалника е осигурен безплатен транспорт за събирането и извозването на умрели от „син език" животни до сборния пункт в Момчилград. Оттам труповете се предават на екарисажна кола, която пристига три пъти седмично – понеделник, сряда и петък.

Акиф Акиф увери, че кметовете на засегнатите села ще окажат максимално съдействие на животновъдите и ветеринарните лекари при прилагане на мерки за ограничаване на болестта. Засега се извършва дезинфекция на фермите и оборите. От местната епизоотична комисия апелират стопаните на заразените животни незабавно да търсят съдействие от ветеринарни специалисти. Огнища на болестта „син език" са регистрирани почти във всички населени места на община Момчилград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай