Сряда,

Шпионски скандал в Булгаргаз. Кой застрашава доставките на газ?

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
1473
Шпионски скандал в Булгаргаз. Кой застрашава доставките на газ?
A
A
A

На 21 декември "Булгаргаз" е сезирал ДАНС за изтекла информация по отношение на клаузи от договора с азерския доставчик на природен газ, съобщи пред бТВ изпълнителният директор на държавното дружество Николай Павлов.

"Това е недопустимо. За първи път се случва такова нещо. За последните 10 г. никой не си е позволявал да цитира клаузи от договори, да се вадят документи", оплака се Павлов.

По думите му това със сигурност това би могло да доведе до негативни последици за дружеството, като се разпространяват и факти, които не отговарят на истината. Според Павлов така се създава напрежение между българската и азербайджанската компании.

„По две линии се изнася - едната е Българската газова асоциация и втората - по интернет разни блогъри коментират клаузи от договора“, добави Павлов.

"Договорът, който е сключен през 2013 г. предвижда точка на доставка или място на доставка гръцката връзка, т.е. интерконектора България-Гърция. Към настоящия момент той не е изграден. Задължението на доставчика е да доставя там, а нашето да го получаваме именно на тази точка", обясни той.

Павлов допълни, че отсрещната страна няма никакъв ангажимент да доставя, където и да е било. „След като те заявиха готовност да доставят в края на годината, тяхната инфраструктура е изградена, те са готови да доставят, обаче ние не сме готови да приемаме. Изпаднахме в ситуация, в която, освен че не можем да приемаме газа, подлежим на санкции“, каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

„След това започнаха разговори за пренасочване на количества към алтернативен газопровод. Към момента не се доставя цялото количество, а около една трета“, посочи Павлов в отговор на въпроса дали се доставят 1 млрд. куб. метра годишно природен газ от Азербайджан, както е по договора от 2013 година.

Той заяви, че няма подписан анекс за отказ от останалите количества. "Подписахме анекс, с който доставките се извършват на съседния газопровод, който е на 300 км от другия", заяви Павлов и добави, че всички клиенти на "Булгаргаз" са обезпечени на 100%.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com