"Шел" и "Бритиш петролиум" ще търсят нефт в Черно море

"Шел" и "Бритиш петролиум" ще търсят нефт в Черно море | StandartNews.com

Норвежкият гигант "Статойл" също има интерес към блоковете "Силистар" и "Терес"

Великобритания ще насърчи своите компании да участват в конкурсите за търсене и проучване на нефт и газ в българската част на Черно море. Това заяви зам.-министърът по енергийните въпроси на Великобритания баронеса Сандип Верма пред зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

Срещата се проведе в Министерството на енергетиката в Лондон в рамките на Световната петролна седмица на Острова. Компанията "Бритиш петролиум" вече е проявила интерес към конкурсите за търсене и проучване на нефт и газ в блоковете "Силистар" и "Терес" в Черно море, които стартират след седмица. "Шел" също е силно заинтересована от възможностите за участие в конкурсите за двата блока. Това стана ясно от срещите на Добрев и Станков с регионалния директор по проучванията на нови находища на компанията Ричард Найт и мениджъра "Нови проекти" Айлийн Уилкинсън.

От "Шел" са поставили въпроса дали ще има минимални изисквания за сондажи. Станков и Добрев посочили, че в конкурса за "Терес" ще отпадне изискването за минимум един сондаж, но за "Силистар" ще има подобно изискване. Както вече стана ясно, към двата блока има интерес и норвежкият гигант "Статойл". Още в първия ден на световния петролен форум в Лондон Делян Добрев и Жечо Станков представиха "Силистар" и "Терес" в панела за стратегически проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай