Шефът на ЧЕЗ предупреди: Чакайте повече аварии

Няма да има намаляване на подаването на тока, каза Асен Христов

Шефът на ЧЕЗ предупреди: Чакайте повече аварии | StandartNews.com

Няма да има намаляване на подаването на тока заради наложения мораториум върху цените на електричеството, но качеството на услугата ще се влоши, тъй като започваме да ограничаваме разходи и ще намаляваме инвестициите си в системата, а това означава повече аварии. Утре ако трябва да платим на някоя фирма за смяна на стълбове, ние ще ѝ забавим плащането", заяви председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Асен Христов в ефира на БТВ.

Според думите му, ако в рамките на следващата седмица държавата не намери начин да компенсира енергоразпределителните дружества, те няма да издържат при наложени мораториум върху цената на тока.

"Какво представлява електроенергийната система в България? Производители, потребители, а по средата на системата са доставчиците. По веригата е прието, че губим 7,5% от купения ток, в момента го купуваме между 500 и 600 лева на мегаватчас, а ни го плащат 130 лева. Такъв е законът. Веднъж годишно КЕВР, обикновено на 1 юли, вдига леко цените и ние компенсираме загубите от миналата година", коментира Христов.

Той подчерта, че в ситуация на голям скок на цените, както е сега, законът е предвидил КЕВР да променя цените на шест месеца.

"В момента загубите на ЕРП-тата и ЕСО са 250 млн. лева, от които 70 млн. лева са само за ЧЕЗ. Чакахме, защото КЕВР се готвеше от 1 януари да направи цени, които поне да спрат загубите", допълни Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай