Ще поискаме ли изключение от ембаргото върху руския петрол

Европейската комисия е почти готова с предложението си за шести пакет от санкции срещу Москва

Ще поискаме ли изключение от ембаргото върху руския петрол | StandartNews.com

България и Чехия възнамеряват да поискат, подобно на Унгария и Словакия, изключение при налагането на ембарго върху вноса на петрол от Русия, предаде Франс прес, като се позова на неназовани дипломати и депутати от Европарламента, съобщава БТА.

Европейската комисия е почти готова с предложението си за шести пакет от санкции срещу Москва, чиято цел е да намали допълнително военните възможности на Кремъл.

Пакетът предвижда постепенно прекратяване в рамките на 6 до 8 месеца на закупуването на петрол от Русия, с изключение за Унгария и Словакия. Двете страни нямат излаз на море и са напълно зависими от доставките по тръбопровода "Дружба", които ще могат да продължат и през 2023 г., според европейски представител.

"Замяната на руския петрол ще отнеме няколко години, поради което ние настояваме за това изключение", каза словашкият министър на икономиката Ричард Сулик пред агенция ТАСР в понеделник.

Очаква се с подобни мотиви и България, и Чехия също да поискат дерогация, обясниха дипломати, информирани за дискусиите, проведени от Комисията при финализиране на предложението.

"Трябва да избягваме ефекта на разводняване на санкциите, тъй като всеки може да поиска изключение", каза европейски източник. "Ще трябва да намерим правилните решения".

Членовете на Еврокомисията трябва да приемат предложението на срещата си в Страсбург в кулоарите на пленарната сесия на Парламента. След това той ще бъде съобщен на посланиците на държавите-членки, които ще започнат да го проучват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай