Ще преговаряме ли с "Газпром"? Премиерът с нова версия

Азерски газ ще потече към България през септември, ако до края на юни бъде завършен интерконекторът с Гърция, каза Петков

Ще преговаряме ли с "Газпром"? Премиерът с нова версия | StandartNews.com

Азерски газ ще потече към България през септември, ако до края на юни бъде завършен интерконекторът с Гърция. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на инспекция на газовата връцка в Комотини.

"За последните три месеца е свършено повече, отколкото за последната година. И тук ми потвърдиха, че до края на юни ще бъде реалната дата за финиширане на този проект. Това е много важно, когато говорим за диверсификация – означава по-ниски цени на газа, по-ниски цени на парното следващата година, по-малко натиск върху цените", каза Петков.

"Газът, който ще влиза тук, е с около 1/3  по-евтин от сегашните цени. Говорим за огромно намаление. Яд ме е, че тази зима цената на газа беше толкова висока, защото проектът не беше завършен и защото някой се беше отказал от по-евтин газ", посочи Петков.

Той е категоричен, че трябва да сме готови за всякакви сценарии в случай на прекъсване на доставките от "Газпром". По думите му има 3 варианта. Интерконекторът може да докара 3 млрд. кубически метра газ, колкото са приблизително нуждите на България. Имаме връзката с Месемврия, имаме и връзката с Турция. "Ние няма да отрязваме принципно "Газпром", но трябва да влезем в преговорите с повече от една карта в ръката си", разкри той.

"Едно е да преговаряш с една страна, когато имаш опции, друго е да преговаряш, когато нямаш. Тази цена не ни устройва, защото нямаме алтернатива от Гърция. Някои от политическите партии говорят, че са про-НАТО и про-ЕС, но какво правиха 12 години", попита премиерът.

Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района. Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите, но и за енергийната независимост и сигурност на България. Проектът е в отлична синергия с други големи международни проекти като Трансадриатическия и Трансанадолския газопровод (TAP и TANAP), като и с планирани и вече съществуващи терминали на втечнен природен газ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай