Сензационно! Къде са заплатите номер едно у нас

Ето го селото на баровците

Сензационно! Къде са заплатите номер едно у нас | StandartNews.com

Може ли да предположи някой? Малки общини с голям индустриален работодател за поредна година оглавяват класацията на най-високите средни работни заплата в страната. На първо място е община Челопеч, където дейност развива златодобивното предприятие на канадската "Дънди прешъс металс".

Следват Козлодуй с атомната централа, Пирдоп с медната рафинерия, Раднево с мини "Марица изток" и тецовете, Девня заради химическата индустрия и други с развита добивна и преработваща промишленост, както и с големи предприятия в енергийния сектор. 

Някои от тези общини изпреварват столицата по ниво на средните заплати.

Това показва четвъртото издание на инициативата на Института за пазарна икономика (ИПИ) "265 истории за икономика".

Данните са за възнагражденията, получени през 2021 г. Те показват, че най-високата средна брутна месечна заплата в България тогава е в община Челопеч (2 930 лв.). На второ място е средната заплата в община Козлодуй (2 431 лв.), следвана от община Пирдоп (2 205 лв.) и Столична община (2 144 лв.).

На пета позиция е енергийният център Раднево (2 040 лв.). Топ 10 в страната се допълва от Гълъбово (1 985 лв.),  Девня (1 947 лв.), Панагюрище (1 860 лв.), Елин Пелин (1 745 лв.) и Божурище (1 717).

Прави впечатление и силното представяне на индустриалните общини в периферията на най-големите икономически центрове - София, Пловдив и Варна, посочат от ИПИ. В топ 20 по заплати в страната влизат също общините Елин Пелин, Божурище и Костинброд от широката периферия на София, както и общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна и общините Марица, Куклен и Брезово до Пловдив., пише Сега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай