САЩ обвиниха шеф на Bitcoin в пране на пари

САЩ обвиниха шеф на Bitcoin в пране на пари | StandartNews.com

Ню Йорк. Чарли Шрем, заместник-председател на фондацията Bitcoin, търговска група за насърчаване на приемането на цифрова валута, бе обвинен от американските прокурори за участие в заговор за пране на пари, предаде Ройтерс.

Шрем е задържан на международното летище Джон Ф. Кенеди в Ню Йорк по обвинения в пране на пари, работа без разрешителни и умишлено бездействие при подозрителни банкови трансакции. 24-годишният Шрем е и изпълнителен директор на американското обменно бюро за цифрова валута Bitcoin, чрез което потребителите могат да сменят американски долари в биткоини, както и да закупуват в интернет стоки, забранени от закона.

Според американското законодателство, Чарли Шрем е трябвало да съобщи на компетентните органи, ако стане свидетел, че цифрови или каквито и да е финансови средства са използвани за закупуване на наркотици. Той обаче нито веднъж не е направил това, въпреки че според полицията Шрем е знаел да подобни трансакции и дори е продал 1 милиона долара под формата на биткоини на потребители на нелегалния онлайн наркопазар "Силк Роуд". Те са ги използвали за купуване на наркотици и други незаконни стоки. Чарли Шрем е обвинен в "умишлено бездействие" точно защото не е сезирал полицията за незаконните трансакции, за които е знаел.

Веднага след ареста му фондацията Bitcoin публикува изявление, в което се посочва, че не приема обвиненията сериозно и не толерира употребата на виртуалната валута за незаконни дейности. Шрем обяви в сряда, че се оттегля от поста си във фондацията.

Освен Чарли Шрем е арестуван и Робърт Файела, който пък е един от потребителите на "Силк Роуд" и е участвал в обмяната на американски долари за биткоини. Той е бил задържан в дома му в Кейп Корал във Флорида и също е обвинен в пране на пари и работа без лицензи. Смята се, че двамата са действали съвместно.

Сайтът "Силк Роуд", известен като "eBay на наркотиците", функционираше от 2011 г. и чрез него потребителите можеха да се сдобият с хероин, кокаин, ЛСД и метамфетамини, както и със специален софтуер за проникване в лични компютри или за кражба на пароли. Той бе затворен от американските властите през есента на м.г. Търговията се осъществявала именно с виртуалната валута биткоин. Собственикът на сайта Рос Уилям Улбрихт (29 г.) бе арестуван в Сан Франциско по обвинения в нарушаване на законите за борба с дрогата, компютърно пиратство и пране на пари. При спецакцията през есента на 2013 г. ФБР е иззело биткоини на стойност 3.6 млн. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай