Санкции ли? Ето какво се случва с търговията на държави от ЕС с Русия

Като цяло за първото полугодие износът на стоки от ЕС за Русия е намалял с 31%

Санкции ли? Ето какво се случва с търговията на държави от ЕС с Русия | StandartNews.com

Шест държави от ЕС едновременно възстановиха износа и вноса с Русия до нивото от февруари още през юни на текущата година, показва анализ на данни от националните статистически служби.

Износът на седем държави от ЕС за Русия в началото на лятото надвишава февруарските стойности: това са Латвия (с 67%), Словения (37%), Хърватия (28%), България (25%), Естония ( 19%), Кипър (12%) и Люксембург (7%).

В същото време вносът на стоки от Русия се оказа над нивата от края на зимата в 10 държави. Това са Словения (4,4 пъти), Хърватия (2,7 пъти), Чехия (2 пъти), Малта (88%), Испания (46%), Белгия (39%), Люксембург (22%), Кипър (13%) , Естония (11%) и България (10%).

Така България, Кипър, Люксембург, Словения, Хърватия и Естония едновременно увеличиха вноса и износа до зимните нива.

В 18 държави от ЕС най-големият спад на доставките за Русия в стойностно изражение на годишна база се наблюдава през април, докато Гърция, Дания, Ирландия и Швеция регистрират минимум през месец май. Сега европейските страни увеличават износа си за Русия, Австрия и Гърция свиха максимално разликата през юни спрямо февруари.

Девет държави от ЕС показват най-голям спад на вноса от Русия на годишна база през месеците май или юни. В същото време 13 държави през първата половина на годината никога не са намалявали вноса на руски стоки в парично изражение.

Като цяло за първото полугодие износът на стоки от ЕС за Русия е намалял с 31% - до 28,4 млрд. EUR от 41,1 млрд. година по-рано. Вносът нараства с 83% - до 121,7 млрд. EUR от 66,4 млрд. EUR.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай