Сандов: 20 000 електромобила у нас до 2026 г.

По думите му този план може да изглежда мащабен за период от 5 години, ако гледаме назад

Сандов: 20 000 електромобила у нас до 2026 г. | StandartNews.com

До 2026 година предвиждаме у нас да има 20 000 електромобила, 10 000 зарядни станции и да бъдат изведени от експлоатация 50 000 стари автомобила с двигатели с вътрешно горене (ДВГ). Това заяви заместник-министър председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време уебинар на тема електрическа мобилност, предаде БТА.

По думите на Сандов този план може да изглежда мащабен за период от 5 години, ако гледаме назад.

"Но виждайки какво се случва около нас в рамките на Европейския съюз (ЕС) и дори в съседни държави, които не са част от ЕС, това изглежда реалистично, а за някои хора дори може да не е достатъчно амбициозно. Но нека започнем оттам, ако постигнем повече, би било добре дошло", каза министърът. Според него трябва да се обърне подходът за начина, по който се отнасяме с моторните превозни средства (МПС). "Един от важните принципи, който трябва да бъде прилаган е, че замърсителят плаща. Това става през няколко механизма, като основен ще бъде Националният план за възстановяване и устойчивост, където е записана реформата, касаеща електормобилността", добави той.

"По отношение на нормативната база трябва да работим допълнително да бъде поставена по-добра законодателна основа за всички тези действия и да има възможности, които не оставят празни петна в законодателството. Има какво да се подобри в нормативната база и всички ние трябва да работим заедно за това", каза още министър Сандов.

Стимули под формата на 6140 евро за нов електромобил, който да бъде закупен от който и да е във всички градове с наднормени нива на фини прахови частици, са заложени по оперативна програма (ОП) "Околна среда" за 2021-2027 година. В момента тя е на етап "финален драфт", който трябва да бъде изпратен в Брюксел и да бъде одобрен, обясни министърът.

"През настоящата ОП също има възможност общините да кандидатстват за закупуване на електрически превозни средства - могат да бъдат автобуси за градския транспорт или обслужващи лекотоварни автомобили", добави той. По думите му освен добрите практики по отношение на елктромобилността на другите държави, трябва да се обърне внимание и на лошите. Като пример за лоша практика той посочи големите паркинги в центровете на градовете, от които се отказват северните и западните държави защото това създава допълнителен поток на автомобили с ДВГ в центровете на градовете. "Ако предвиждаме да се правят паркинги, близо до центровете е добре да има преимущество за електромобилите - както в момента в София синя и зелена зона е освободена за електрическите превозни средства", каза Сандов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай