С колко ще скочи априлската сметка за парно?

Няма пазарна причина за искане на повишение на цената на тока, каза енергийният министър Александър Николов

С колко ще скочи априлската сметка за парно? | StandartNews.com

С комуникацията в коалицията нямам проблем. Разговорите ми са градивни и на фона на тежките кризи комуникацията е много добре. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов пред Нова тв. 

Той обясни и за отношенията си с финансовото министерство. "Финансовото министерство е отговорно цза целия План за възстановяване. Не мога да кажа, че има ултимативен тон, в дискусия сме. Говорим за План, който е с голям срок на изпълнение, затова е нормално да има различни интерпретации", каза министърът.

Причината да се опитваме да запазим цените на енергията до края на март бе, че до тогава е отоплителният сезон. Реално увеличение в сметките за парно ще се види към началото на май като сума за плащане от гражданите. Говорим с топлофикационните дружества, топлоподаването да бъде ограничено когато това е възможно, каза Николов. Той не мисли, че сметките за парно ще се вдигнат между 30 и 50%.

Спрямо предходния месец сметката няма да е по-висока, защото дните с топлоподаване ще са по-малко. Спрямо миналата година - април 2021 спрямо април 2022 г., цената на газът обаче е с 40% по-висока. 

Цената на тока не е променяна, в момента тя не продължава да расте. В началото на месеца благодарение на ВЕИ имаше сериозно намаление на цената на електроенергията. Сега няма пазарна причина за искане на повишение на цената.

Николов обясни, че има описан механизъм как Русия иска да плащаме газа в рубли. България може да бъде роставена в тежка неконкурентна среда, ако други държави решат да получават газ на по-конкурентна цена. Оттук нататък най-важно е да се подготви следващия отоплителен сезон. 

Ще стане ли газът по-скъп при превалутирането в Газпромбанк?

"Обсъждаме всички варианти с енергийните министри около България и ще излезем с обща позиция. Тяхното мнение е да не се поставя под риск следващия отоплителен сезон. Обсъжда се как това може да се компенсира за обществото. Да, тежък е изборът - даваме допълнителни средства за Русия по време на война", каза министър Николов. По думите му, всички алтернативни начини да се снабдим с газ, освен с руски, са с много по-висока цена. 

Засега сме получили предложения от различни източници за 40% по-скъп газ. Ако излезем с ЕК с общо предложение, цената може да е по-висока с 50 евро на мегаватчас, стана ясно от думите на министъра.. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай