Румен Гечев: Тегленето на заем е абсолютно неизбежно

Румен Гечев: Тегленето на заем е абсолютно неизбежно | StandartNews.com

София. В Закона за бюджет 2013 е заложен дефицит от 1, 1 млрд. лева. Когато едно правителство има дефицит, то може да съфинансира с ограничен брой инструменти - единият инструмент е заеми, а другият е ползване на фискален резерв.

Това каза в ефира на Дарик радио депутатът от КБ и зам.-председател на Комисията по икономическата политика и туризъм Румен Гечев. Той припомни, че след като правителството на ГЕРБ е подало оставка през февруари е оставило фискален резерв под 4 млрд. лева и допълни, че бюджетът не дава представа за състоянието на държавата, защото той представлява движение на средства. Гечев поясни, че този буфер - фискален резрев на България трябва да се поддържа на нива около 4,5 млрд. лева. "Следователно, имайки представа за състоянието на резерва, ние нямаме възможности да го ползваме, без да нарушим този минимум, ако трябва да покриваме този 1 млрд. лв.", конкретизира народният представител.

По думите му разходната част е известна, разходите са заложени със закон, но проблемът е с приходите - дали държавата ще съумее да ги събере. Оказва се, че към края на петмесечието на тази година основните приходи в хазната, които са от ДДС и акцизи, са с около 10% по-малко и едва ли правителството ще може да компенсира това през втората част на годината. "Следователно ние имаме по-малко приходи, имаме резерв, който се намира около задължителното ниво, което означава, че тегленето на заем е абсолютно неизбежно", обясни ситуацията с бюджета Гечев. Той допълни, че единственият вариант да не се тегли заем е държавата да не се разплати с българските фирми. "Това би било груба грешка, тъй като поддържането на такъв фалшив баланс на бюджета би означавало, че към тези 150 хиляди фирми, които фалираха през последните 4 години, ще трябва да се примирим с фалита на още 50-70 хиляди фирми", категоричен бе Гечев. Той подчерта, че оперирането с един такъв заем няма да наруши финансовата дисциплина и ангажиментите на България към Европейския съюз, а в същото време ще даде възможност на държавата да се разплати с фирмите, да не допусне още фалити и да задържи равнището на заетостта.

Помолен да коментира изказването на Бойко Борисов, че този заем се взима за социални помощи, Румен Гечев отговори, че при цялото му уважение, бившият премиер не е авторитетен източник на финансови анализи. Според него основният въпрос е дали сега да се вземе заем, с който да бъде съхранена българската икономика или да се остави процесът на рухването й. "Когато една икономика работи, тя няма проблем да плаща дълга. Трагедията е, когато не работи икономиката, дори да е по-малък дългът, тогава трудностите върху икономиката са по-големи", обясни депутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай