Ройтерс: Слим увеличава дела си в Telekom Austria

Нови регулации в Мексико карат милиардера да се насочи към Европа

Ройтерс: Слим увеличава дела си в Telekom Austria | StandartNews.com

74-годишният телекомуникационен магнат Карлос Слим e дал съгласие да бъдат консолидирани неговите дялове и тези на семейството му в Telekom Austria, пише Ройтерс. Мексиканецът Карлос Слим е най-богатият човек в света според класация на "Форбс". В следствие на консолидацията компанията на мексиканския милиардер America Movil ще притежава 26,8% от Telekom Austria. Този дял е достатъчен за поставяне на вето над важни решения, свързани с бъдещето на компанията, но е под прага от 30% в австрийското законодателство за отправянето на оферта за придобиване на дяловете на останалите акционери. Според анализаторите една от основните причини, които биха накарали Слим да стъпи здраво на европейския пазар, е регулаторната шапка, която му кроят в Мексико.

74-годишният милиардер контролира 70% от мексиканския пазар на мобилни услуги и 80% от пазара на фиксирани линии. Поради това мексиканското правителство възнамерява да предприеме нови регулации, които да пресекат монопола на Слим, пише Ройтерс. Засега обаче всичко е в сферата на предположенията, тъй като от American Movil липса официален коментар по темата, а от ръководството на Telekom Austria посочват, че нямат допълнителна информация за плановете на акционера. Telekom Austria Group притежава мобилни оператори в 8 страни, сред които е и българският телеком Мтел.

Кредити за 92 млн. лв. през гаранционния фонд

Националният гаранционен фонд е издал гаранции на 215 малки и средни фирми за сумата от 74 млн. лв. по кредити в размер 92 млн. лева. До момента фондът е издал 188 гаранции за проекти за модернизиране на земеделските стопанства на обща стойност 49,4 млн. лева и 27 гаранции за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти за 24,6 млн. лева.
По схемата се издава допълваща обезпечението гаранция в размер до 80% от отпусканите кредити. Средният лихвен процент по кредитите е в размер на 6,76%, като бенефициентите са освободени от такси и комисиони. Максималната стойност на гаранцията е в размер на 3 млн. лева, а срокът й е до 10 години. Крайният срок за включване на проекти в гаранционната схема е септември 2015 г. Схемата е с потенциал за гаранции в размер на 1150 млн. лева по инвестиционни кредити, отпускани от 14-те банки партньори за финансиране на проекти по мерки 121, 122 и 123 по Програмата за развитие на селските райони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай