Риск от фалити на топлофикации поради наложения мораториум

Балансът да се плащат тройно по-големи суми за суровини с едновременно запазване на сметките на клиентите е тежък удар върху финансите на дружествата

Риск от фалити на топлофикации поради наложения мораториум | StandartNews.com

Всеки иска жилището му да бъде топло, а през зимата най-изгодният начин за отопление е централното топлоснабдяване. Централното парно е ефективен, удобен и предпочитан метод за отопление на дома, а при добра изолация и загубите на енергия са значително по-малко. Благодарение на централното отопление се подобрява комфортът за хората, предпазват се клиентите от непосилни сметки през зимата, а и въздухът в градовете се запазва чист. Известно е, че битовото отопление на дърва и въглища е изключително замърсяващо, а климатиците и печките на природен газ стават все по-скъпи.

            Проблемите за българските топлофикации

Поскъпването на природния газ, както и на въглеродните емисии, които всички „замърсяващи“ предприятия са длъжни да купуват, повишават значително себестойността на произведената, както от природен газ, така и от въглища топлинна енергия. Наложеният мораториум върху цените е добре за потребителите. Ако запазят потреблението си близко до миналогодишното, няма да останат изненадани от сметките за парно. Но мораториумът крие огромен риск от фалити на топлофикациите именно поради факта, че разходите им за природен газ и за въглеродни емисии са се вдигнали значително само за половин година. Текущите цени на топлинната енергия са утвърдени при цена от 50 лева на природния газ и 51 евро за въглеродните емисии. Към януари цената на природния газ е 133 лева, което е 3 пъти повече от взетата при калкулациите стойност, а въглеродните емисии се движат около 90 евро за тон, което е 2 пъти повече от цената, която е взета при ценообразуването на топлинната енергия.

            Замразяването на цените за крайните потребители, съпроводено от тройно нарастване на стойността на основните ценообразуващи показатели, води до сериозен проблем с финансовите потоци на топлофикациите и може да предизвика фалити в сектора. Балансът да се плащат тройно по-големи суми за суровини с едновременно запазване на сметките на клиентите е тежък удар върху финансите на дружествата, особено след като КЕВР вдигна цената на природния газ с цели 30% от януари.

            Държавата трябва незабавно да поеме отговорност и да изработи механизми, с които да подкрепи предприятията.

            Необходимост от инвестиции в българските топлофикации

            За да изпълнят целите на ЕС за постепенно премахване на въглищата и създаване на зелено производство на енергия дружествата се нуждаят от огромни инвестиции за пълна трансформация на производството чрез въвеждане на екологичници източници на енергия.

            Значителна част от топлофикациите използват за гориво природен газ. Останалите са на въглища. Някои заявиха намеренията си за преминаване на природен газ с цел подобряване на екологичните показатели.

            Много дружества инвестират в преустройство на съоръжения за работа с по-екологични горива, както и в нови машини. Освен за обновяване на енергийни мощности, дружествата трябва да отделят средства и за обновяване на топлопреносната мрежа, тъй като в повечето градове тя е на няколко десетки години. В последните години значими инвестиции в обновяване на топлопреносната мрежа направиха топлофикациите в Пловдив, Бургас и Варна. Този вид инвестиции са с цел поддържане на нивото на топлофикационната услуга. Голяма част от топлофикациите на въглища инвестират в когенератори за производство на енергия от природен газ. Дружествата в Русе и Перник обещаха работа изцяло на природен газ извън отоплителния сезон още през тази година. През зимните месеци все още ще са необходими въглища, защото в отоплителния сезон производството на енергия е много по-голямо. Някои топлофикации на природен газ, като предприятията в Бургас и Велико Търново пригодиха мощности за производство  на енергия от биомаса. Биомасата включва слама, слънчогледови пелети и други, които са приети в ЕС за възобновяеми източници на енергия, които не отделят вредни емисии. В тази връзка въвеждането на биомаса в българските топлофикации води до подобряване на екологичните показатели. Сламата допринася за оптимизация на разходите, благодарение на ниската цена.

            Инвестициите в съоръжения на природен газ и биомаса са породени от нуждата от чисти енергийни източници и зелените политики на ЕС. Постепенното премахване на въглищата и заместването им с по-екологични алтернативи ще доведе до по-добра услуга за хората и по-чист въздух.

            Важно е да се знае, че всички идеи за вложения в нови съоръжения, обновяване и изграждане на топлопреносната мрежа трябва да бъдат одобрени от КЕВР, а и да се правят с мисъл да не се увеличава неимоверно услугата за потребителите. Предвид нарастващите цени на основните ценообразуващи компоненти балансът става все по-труден.

            Дистанционен отчет

            Вече е в сила и в България европейска директива, според която всички нови топломери, водомери за топла вода, индивидуални разпределители и електромери трябва да са с опция за дистанционен отчет. До 2027 година всички българи трябва да монтират уреди с дистанционен отчет.

            С преминаването към дистанционен отчет ще отпаднат посещенията на инкасаторите, както и прогнозните сметки за парно. Всеки ще знае колко точно енергия потребява и ще заплаща реалната консумация. С въвеждането на дистанционен отчет ще отпаднат и изравнителните сметки, които често са неприятна изненада за много от потребителите.

            Българската държава трябва да изработи адекватни мерки, с които да подпомогне българските топлофикации в условията на огромно нарастване на цените на ценообразуващите елементи и наложения мораториум. В противен случай следват фалити, които няма да се отразят добре на градовете. Ако се стигне до този неблагоприятен случай, хората ще използват твърдо гориво за отопление, което ще нанесе допълнителни щети върху околната среда. Отоплението на климатик не е изгодно, а за съжаление газова мрежа няма не се изгражда в райони, които са топлофицирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай