Рибари: Дъждовете доведоха сафрида

Селото на Чудомир мина на минерална вода, коли закъсват заради градушка в Тамарино

Рибари: Дъждовете доведоха сафрида | StandartNews.com

Дъждовете доведоха изобилни пасажи от сафрид, което свали и цената на вкусната черноморска риба. Това разказа за "Стандарт" един от най-големите риболовци по Добруджанското крайбрежие - Виктор Лучиянов от Балчик, известен с прозвището си Професора. В момента заради големите количества сафрид, които се ловят, рибарите продават килограма на цена от 3.50 до 4 лева. В мрежите влиза и лефер, но цената му е 30 лв. за килограм. Сред рибите, които се ловят, е и чернокоп, който върви на цена от 10 до 14 лв. Каята се продава за 4-6 лв., а чатал койрукът, или известната още с българското си име хамсия, се търгува за около левче от морските вълци. "Има изключително изобилие на хамсия, която е предвестник на паламуда, така че смятам, че това ще е годината на паламуда наесен", казва Професора. От 15 юни падна забраната и за улов на калкан и вече и тази деликатесна риба излиза, като цената е между 23-26 лв. за килограм.

И докато рибарите се радват на слуката, страната се съвзема от пороите и градушките. В наводненото село на Чудомир - Турия, хората минаха на минерална вода. Властите ги предупредиха да не използват питейната от чешмите и кладенците поради опасност от замърсяване. От БЧК в Стара Загора са осигурили бутилирана минерална вода за детската градина, както и по 3 литра на всеки човек в селото. Хората от наводнените къщи продължават да изравят тинята и калта от дворовете и да изхвърлят похабената покъщнина.

Метър пък достигна ледената покривка след градушката, паднала край град Стралджа. Най-силно засегнато е село Тамарино, съобщиха от общинския пресцентър. В понеделник вечерта върху селото и околността се изсипаха тонове ледени късове, а улиците побеляха. Колите закъсваха както през зимата, съобщи кметът на село Тамарино Нела Влаева. В дворовете не е останал и стрък читави зеленчуци. Градушка помля реколтата и в родопски села.

Риск от висока вълна по Огоста

Според прогнозите на Европейската система за ранно предизвестяване за наводнения (EFAS) за периода 19-21 юни се очаква покачване на нивата на реките в Дунавския водосборен басейн. Това се казва в официално съобщение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Днес нивата на наблюдаваните реки в страната ще останат без съществена промяна, категорични са от МОСВ въз основа на данни от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Вследствие на локални интензивни валежи в сряда през нощта и в четвъртък, както и на контролирано изпускане на язовири, на отделни места обаче са възможни по-сериозни повишения на нивата на реките, обясняват още от ековедомството. Според метеоролозите през нощта в сряда и в четвъртък валежите ще са значителни, и то - на доста места в страната.

Средните количества валежи за денонощието се очаква да бъдат между 15 и 30 л/кв. м, но в някои райони е възможно да достигнат и до 50-60 л/кв. метър. Поради това се очаква в четвъртък нивото на река Огоста да достигне червен (висок) праг, а на 20/21 юни - и до критичния (лилав) праг на предупреждение, коментират от МОСВ. С повишени нива и висок (червен) праг на предупреждение за 20 и 21 юни ще бъдат и реките Искър и Янтра, съобщават още от ековедомството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай