Революция! Какво готви ЕЦБ с еврото

Възможно ли е скоро да стане това

Революция! Какво готви ЕЦБ с еврото | StandartNews.com

Докато американките банки се чудят дали няма да ги сполети нова системна криза след краха на "Силикон вели банк" - Ес Ви Би (Silicon Valley Bank - SVB), пазарът на криптовалути преминава през поредните сътресения, а България се лута по пътя си към еврозоната, на еврото може би също предстои да направи решаваща стъпка, пише БТА.

Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава тихо да работи по проекта за дигитално евро, както показа презентацията, изнесена преди дни от Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на банката, пред Европейската банкова федерация. Макар и без конкретни детайли, той очерта основните параметри на проекта, с който ЕЦБ се стреми да не изостане от еволюцията на технологиите и парите.

Разбирането ни за това какво са парите и как те функционират се променя непрекъснато заедно с човешкото общество от времената, когато сме използвали като разменно средство мидени черупки и изглежда следващата стъпка са т. нар. дигитални валути на централните банки (CBDC). 

За Европа необходимостта от дигиталното евро се обуславя от търсенето на финансова стабилност, максимално улесняване транзакците за физическите лица и бизнеса, и не на последно място - от изостването ѝ във финансовите технологии и платежните системи, притисната от американски и китайски гиганти като "Мастъркард" (Mastercard), "ПейПал" (PayPal), "АлиПей" (AliPay) и "ЮниънПей" (UnionPay).

"Навлизането на големите технологични компании на пазара на електронни плащания увеличава риска от пазарна доминация и зависимост от чуждестранни платежни технологии, което ще има последици за стратегическата автономия на Европа", каза през ноември миналата година президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

Дигиталното евро би трябвало да комбинира технологията на блокчейна, която е в основата на криптовалутите, и стабилността на централните банки, за да даде възможност за лесни, бързи и надеждни електронни плащания, независимо в коя точка на еврозоната се извършват те и от характера на трансакцията.

Този вид валути могат да се използват по същия начин като парите в брой - имате нужда само от дигитален порфейл (какъвто се използва и при криптовалутите), за да плащате с тях стоки и услуги или просто да ги предоставите на някой друг, също както връчвате банкнота.

Разликата с електронните плащания, които правим в момента, е, че за да работите с дигитална валута, не е нужно да имате банкова сметка и съответно - да плащате свързаните с нея такси за обслужване, превод и др. По този начин дигиталното евро би трябвало значително да намали разходите за електронни плащания както за физически лица, така и за предприятия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай