Ресторантьорите изреваха! Какво решиха за пържолите

И написаха официиално писмо

Ресторантьорите изреваха! Какво решиха за пържолите | StandartNews.com

Ресторантьорите продължават да недоволстват от истерията около скъпите пържоли.

Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) настояват за прекратяване на проверката срещу заведение във Варна, за което клиент съобщи в социалните мрежи, че е платил много висока сметка за три пържоли.

След медийни публикации Комисията за защита на потребителите (КЗП) съобщи, че започват масови проверки на заведенията по Черноморието. Директорът на контрол на пазара към КЗП Игнат Арсенов посочи в телевизионно интервю вчера, че проверката в заведението, в което мъж е платил почти 650 лева за три пържоли, продължава.

В становище, изразено в отворено писмо, двете организации съобщават, че по съдебен път ще бъде потърсена отговорност от клиента, оплакал се от ресторанта. Те настояват още за обявяването на практиката за продажба на скъпи храни за стандартна и лоялна, както и за извинение от директора на КЗП.

Двете организации подчертават, че подобни скъпи и качествени стекове могат да бъдат консумирани само в около 10 заведения на територията на град Варна.

„Това е и едно от нещата, които отличават елитните ресторанти. И ако искаме да насърчаваме развитието на кулинарията и предлагането на така наречения гурме туризъм, както вътрешен, така и международен, то по никакъв начин не би следвало да се атакуват умишлено, още повече от държавни институции, ресторантите, които се стремят да предлагат високо качество на храна на съответната цена“, се казва в позицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай