Размени пластмасовите си отпадъци за книги на две локации София

За 10-те години, в които се провежда инициативата „Книги за смет“, са събрани над 100 тона пластмасови отпадъци и са раздадени над 100 000 книги

Размени пластмасовите си отпадъци за книги на две локации София | StandartNews.com
  • Инициативата „Книги за смет“ завършва в неделя  

Тази неделя (18 септември) столичани и гостите на града могат да се включат в екологичната инициатива ”Книги за смет“, като разменят своите пластмасови отпадъци за книги на две локации – паркинга на хипермаркет Kaufland в Младост (ул. „Филип Аврамов“ № 3) и паркинга на Централните хали в София. Събитията са част от националната кампания, която през тази година се провежда в общо 15 града в цялата страна. Желаещите да се включат ще могат да го направят между 10 до 13 часа.

През 2022 г. кампанията „Книги за смет“ чества своето 10-о издание. Рожденият ден на инициативата ще бъде организиран на едната от локациите в неделя - паркингът на Централните хали ще се превърне в Зелен площад за един ден. На него, освен размяната на пластмасови отпадъци за книги, ще има и богата съпътстваща програма с разнообразни тематични активности - работилници и щандове, посветени на рециклирането и отговорното отношение към природата. Предвидена е и музикална програма с участието на „зелените“ посланици на „Книги за смет“ Свилен от „Остава” и Дара Екимова.

За десетте години, в които се провежда инициативата „Книги за смет“, за последващо рециклиране са събрани и предадени над 100 тона пластмасови отпадъци и са раздадени над 100 000 книги. Kaufland България партнира на инициативата от 2019 година като спомага за увеличение на локациите в цялата страна. През 2021 г. кампанията се реализира в 9 града, а през 2022 г. – в рекордните 15, между които и Карлово, Видин, Силистра, Хасково, Петрич и Ямбол. Всички пластмасови отпадъци, събирани в кампанията, се рециклират от „ЕКОПАК България“, които са партньори на инициативата от самото й създаване.

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.

Повече информация за „Книги за смет“ може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай