Пускат завод за преработка на автомобилни гуми по авангардна технология

Пускат завод за преработка на автомобилни гуми по авангардна технология | StandartNews.com

Видин. Скоро край Видин при село Сланотрън ще заработи нов рециклиращ завод за преработка на излезли от употреба автомобилни гуми. Това съобщи инж. Димитър Колев, един от директорите на завода и автор на технологията. Заводът е собственост на „Търговска и технологична компания" – АД.

Преработката на гумите ще става по авангардна технология, разработена от български учени и защитена с патент у нас и в над 50 други страни като САЩ, Канада, Русия, Китай. Тя позволява от преработката да се получат полезни за други производства продукти – котелно гориво, сажди, стоманена тел и гипс.

Разпадането на гумите се извършва в пиролизна камера. Те се третират термично чрез обдухване с нагорещени газове в безкислородна среда. Пиролизата се отличава от процеса на горене по липсата на отпадъчни продукти. По тази причина тя няма отрицателно въздействие върху околната среда, защото при нея не се отделят вредни химически вещества.
Инж. Димитър Колев е работил дълги години върху технологията заедно с колеги от БАН и Института по инженерна химия.
Инвестицията в завода е във финалната си фаза. Има разрешение за строеж, както и оценка за въздействие върху околната среда. В производствените халета са монтирани и пречиствателни инсталации – ръкавни филтри, мокро очистване и абсорбционна инсталация.

Ползата от завода е огромна, смята инж. Димитър Колев.Защото ще произвежда полезни продукти от отпадък, което ще засили интереса към района на Видин, ще осигури трайни работни места в една устойчива зелена икономика.
Технологията вече се прилага и в други страни. Ако само половината от използваните в Европа автомобилни гуми се обработят с нея, то биха се получили 7,5 млн. барела полурафинирано гориво, 7,5 млн. барела гориво с еквивалент на газ, 1 млн. т сажди и 350 000 т стомана. Ползата за околната среда би била 5 млн. т вредни емисии въглероден двуокис, а всеки тон сажди спестява по 2 тона въглероден двуокис и 2 т природен газ. Тези гуми имат потенциал за производство на 500 мегавата електричество. Това сочи изследване на „PVReko", водеща компания в Англия.

Заводът край село Сланотрън има и противници. Жители и кметове на околните села искат да бъде отнето разрешителното за преработката на гуми. Те смятат, че производството ще замърси околната им среда. Създаден е и инициативен комитет, начело с депутата от БСП Емил Георгиев, лидер на партия „Екогласност". За 31 август отново е насрочен протест на моста Видин – Калафат, който се намира в района на завода. Общината във Видин иска да го запази като единствената инвестиция в индустриално производство в най-бедния район на Европа. Макър и в готовност за производство, заводът още не е започнал работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай