Пър­жо­ла­та ста­на де­ли­ка­тес, пов­ле­че на­го­ре и пи­леш­ко­то

Ос­та­нах­ме без пряс­но ме­со след зат­ва­ря­не­то на кла­ни­ци­те за де­зин­фек­ция за­ра­ди чу­ма­та

Пър­жо­ла­та ста­на де­ли­ка­тес, пов­ле­че на­го­ре и пи­леш­ко­то | StandartNews.com
  • Ки­тай ве­че не се за­до­во­ля­ва с внос на свин­с­ко от ЕС, дър­жа­ва­та пре­го­ва­ря за из­ку­пу­ва­не на го­ле­ми сви­не­ком­п­лек­си в Ев­ро­па
  • Ос­та­нах­ме без пряс­но ме­со след зат­ва­ря­не­то на кла­ни­ци­те за де­зин­фек­ция за­ра­ди чу­ма­та

Свин­с­ка­та пър­жо­ла ста­ва де­ли­ка­тес и все по-ряд­ко ще се по­я­вя­ва на тра­пе­за­та на мно­го бъл­га­ри. При­чи­на­та е не­чу­ва­но­то пос­къп­ва­не на ме­со­то, на ко­е­то сме сви­де­те­ли през пос­лед­на­та го­ди­на. Та­ки­ва ско­ко­ве в це­ни­те на сто­ки­те има­ше са­мо по вре­ме на хи­пе­рин­ф­ла­ци­я­та през 1996-97 г., ко­мен­ти­рат от Асо­ци­а­ци­я­та на ме­соп­ре­ра­бот­ва­те­ли­те.

В тър­гов­с­ки­те ве­ри­ги свин­с­ки­ят врат е око­ло 13 ле­ва, а кот­ле­тът - над 11 лв. Още по-скъ­по е в мал­ки­те ме­сар­ни­ци, къ­де­то пър­жо­ла­та го­ни 14, до­ри 15 лв. Са­мо за ден це­на­та на плеш­ка­та ско­чи с над 60 ст. в плов­див­с­ки ма­га­зин.

От яну­а­ри 2019 г. до­се­га це­на­та на свин­с­ко­то се е вдиг­на­ла сред­но с 60%, ка­за за "Стан­дарт" Ата­нас Ур­джа­нов, пред­се­да­тел на Асо­ци­а­ци­я­та на ме­соп­ре­ра­бот­ва­те­ли­те. При плеш­ка­та уве­ли­че­ни­е­то е със 70%, а при бу­та - с 50 на сто.

Той не се на­е­ма да прог­но­зи­ра как ще се про­ме­нят це­ни­те до края на та­зи го­ди­на. Не е яс­но как­во ще се слу­чи и за един ме­сец нап­ред, ко­мен­ти­ра Ур­джа­нов.

Пре­ра­бот­ва­те­ли са по­ис­ка­ли още в края на но­ем­в­ри и

пос­къп­ва­не на кол­ба­си и де­ли­ка­те­си с 10-12 на сто

за­ра­ди ско­ка на су­ро­ви­на­та, ко­я­то на­ду­ва про­из­вод­с­т­ве­на­та це­на. Все още се ча­ка раз­ре­ше­ние за то­ва от го­ле­ми­те тър­гов­с­ки ве­ри­ги. А за­ба­вя­не­то но­си все по­ве­че за­гу­би на про­из­во­ди­те­ли­те на лу­кан­ки и фи­ле­та.

Осо­бе­но теж­ко е по­ло­же­ни­е­то през пос­лед­на­та сед­ми­ца - ня­ма ни­как­во пряс­но ме­со у нас.

От ми­на­лия пе­тък по за­по­вед на ди­рек­то­ра на Бъл­гар­с­ка­та аген­ция за бе­зо­пас­ност на хра­ни­те /БАБХ/ проф. Пас­кал Же­ляз­ков бя­ха зат­во­ре­ни всич­ки кла­ни­ци за пъл­на де­зин­фек­ция. Заб­ра­не­но е и пре­воз­ва­не­то на жи­ви жи­вот­ни, за да се по­чис­тят ос­нов­но и тран­с­пор­т­ни­те сред­с­т­ва. Де­зин­фек­ция се из­вър­ш­ва и на по­ме­ще­ни­я­та, ин­вен­та­ра, хла­дил­ни­те съ­о­ръ­же­ния. Те ще бъ­дат от­во­ре­ни от­но­во са­мо ако взе­ти­те про­би за мик­ро­ор­га­низ­ми са от­ри­ца­тел­ни. Въз­мож­но е то­ва да се слу­чи още днес, 17 яну­а­ри 2020 г.

Мяр­ка­та е във връз­ка с Аф­ри­кан­с­ка­та чу­ма по сви­не­те. За­се­га в го­ле­ми­те ве­ри­ги ме­со има. Рес­то­ран­ти­те оба­че по­лу­ча­ват на­пос­ле­дък свин­с­ки­те пър­жо­ли ва­ку­у­ми­ра­ни, ко­е­то оз­на­ча­ва, че се тър­си по-дъ­лъг срок на год­ност.

Но­ва въл­на на свин­с­ка­та чу­ма

След из­вес­т­но за­ти­шие и ус­по­ко­е­ние от стра­на на жи­вот­но­въ­ди­те, че ви­ру­сът на АЧС не е тол­ко­ва ак­ти­вен през зи­ма­та, за­ра­за­та по­ра­зи два ин­дус­т­ри­ал­ни сви­не­ком­п­лек­са още в пър­ви­те дни на яну­а­ри.

На 3 яну­а­ри ви­ру­сът бе от­к­рит във фер­ма "Тет­ра­хиб" АД в шу­мен­с­ко­то се­ло Ни­ко­ла Коз­ле­во, къ­де­то се от­г­леж­дат 24 500 пра­се­та. На 8 яну­а­ри за­ра­за­та бе пот­вър­де­на и във вар­нен­с­ко­то с. Брес­так, об­щи­на Въл­чи дол, с 39 656 жи­вот­ни - 5000 сви­не май­ки и не­ре­зи и 35 000 мал­ки пра­сен­ца. И два­та сви­не­ком­п­лек­са са соб­с­т­ве­ност на го­ле­мия пре­ра­бот­ва­тел "Бо­ни обо­рот". Чу­ма­та, ко­я­то мо­же да е про­ник­на­ла чрез гри­за­чи или пък чрез фу­раж, се е пре­нес­ла от ед­на­та фер­ма в дру­га­та при пре­мес­т­ва­не на жи­вот­ни за уго­я­ва­не.

Го­ля­ма тра­ге­дия, го­лям удар за про­из­во­ди­те­ля, ко­мен­ти­рат от бран­ша. За­гу­би­те са­мо на "Тет­ра­хиб" ще са над 10 млн. ле­ва. Още по-го­ле­ми ще са те­зи в Брес­так. А пред­п­ри­я­ти­я­та ще ос­та­нат зат­во­ре­ни с ме­се­ци.

На 8 яну­а­ри бя­ха ре­гис­т­ри­ра­ни още три ог­ни­ща на смър­то­нос­ния ви­рус - в обект за от­г­леж­да­не на 125 пра­се­та от ряд­ка­та по­ро­да из­точ­но­бал­кан­с­ка сви­ня в с. Ве­се­ли­но­во, Шу­мен­с­ко, във фа­мил­на фер­ма в се­ло Гер­ги­ни, Габ­ров­с­ко с 29 пра­се­та и в лич­но сто­пан­с­т­во тип "за­ден двор в сли­вен­с­ко­то се­ло Бо­ров дол. Та­ка още бли­зо 65 000 жи­вот­ни ще бъ­дат при­ба­ве­ни към смет­ка­та на умър­т­ве­ни­те за­ра­ди АЧС бли­зо 200 000 жи­вот­ни у нас.

Пре­ди чу­ма­та бъл­гар­с­ко­то свин­с­ко е би­ло око­ло 50% на па­за­ра у нас. Се­га де­лът му се е свил на око­ло 35%, т.е. за­до­во­ля­ва око­ло ед­на тре­та от нуж­ди­те на стра­на­та ни, ко­мен­ти­ра д-р По­ли­на Ха­джис­то­е­ва, пред­се­да­тел на Асо­ци­а­ци­я­та на сви­не­въ­ди­те, пред БНР.

По ду­ми­те й, в на­ча­ло­то на 2019-а це­на­та на ки­лог­рам жи­во ме­со е би­ла око­ло 2,20-2,50 лв. за ки­лог­рам, а в мо­мен­та се тър­гу­ва на 4 лв. Труп­но­то е око­ло 6,70 лв., спо­ред хо­ра от бран­ша.

Ки­тайс­ки­ят кон­су­ма­тор

Скъ­по е в ев­ро­пейс­ки­те стра­ни, от­къ­де­то па­за­ру­ват род­ни­те пре­ра­бот­ва­те­ли. "Не са­мо скъ­по, но е и мал­ко, за­що­то всич­ко за­ми­на­ва за Ки­тай", по­со­чи Ата­нас Ур­джа­нов.

Под­не­бес­на­та им­пе­рия, ко­я­то е най-го­ле­ми­ят кон­су­ма­тор на свин­с­ко ме­со, е и сред най-уда­ре­ни­те от АЧС. Там се от­г­леж­да­ха 550 ми­ли­о­на пра­се­та. За броя на из­би­ти­те ня­ма офи­ци­ал­на ин­фор­ма­ция, ка­то циф­ра­та ва­ри­ра меж­ду 200 и 350 млн. жи­вот­ни. За срав­не­ние, ця­ло­то по­го­ло­вие в ЕС е от 260 ми­ли­о­на.

"Най-го­ле­ми­ят френ­с­ки про­из­во­ди­тел на свин­с­ко изоб­що не раз­фа­со­ва - ре­же пра­се­то на тре­тин­ки, опа­ко­ва го и го пра­ща ди­рек­т­но за Ки­тай", обяс­ни Ур­джа­нов.

Но Ки­тай ве­че не се за­до­во­ля­ва са­мо с вно­са на свин­с­ко от ЕС. Ки­тайс­ка­та дър­жа­ва во­ди пре­го­во­ри да за­ку­пи най-го­ле­ми­те ев­ро­пейс­ки ком­п­лек­си за сви­не­въд­с­т­во, ка­за Ки­рил Въ­тев от Асо­ци­а­ци­я­та на ме­соп­ре­ра­бот­ва­те­ли­те пред Но­ва тв.

"Ки­тай­ци­те до­би­ха на­вик да кон­су­ми­рат свин­с­ко ме­со, ко­е­то пре­вър­на пот­реб­ле­ни­е­то там в два пъ­ти по-ви­со­ко от­кол­ко­то це­лия ос­та­нал свят. Де­фи­ци­тът е мно­го го­лям, а ки­тайс­ки­те тър­гов­ци по­ръч­ват по 1000-2000 кон­тей­не­ра с ме­со, все­ки те­жащ 20 то­на, от ев­ро­пейс­ки сви­не­фер­ми", обяс­ни Въ­тев.

Той съ­що от­ка­за да нап­ра­ви прог­но­за за це­на­та­на свин­с­ко­то, за­що­то не се знае кол­ко ще се за­дъл­бо­чи кри­за­та в Ки­тай. Ка­то ин­те­ре­сен Въ­тев оп­ре­де­ли фак­та, че в дър­жа­ви ка­то Гер­ма­ния, Хо­лан­дия, Да­ния и Ис­па­ния ня­ма чу­ма по пра­се­та­та. И по­со­чи, че мер­ки­те за би­о­си­гур­ност в те­зи стра­ни са на из­к­лю­чи­тел­но ви­со­ко ни­во.

За да вле­зеш в сви­не­фер­ма в Да­ния,

тряб­ва да си еки­пи­ран ка­то кос­мо­навт

ка­за още Въ­тев.

Тен­ден­ци­я­та за пос­къп­ва­не на свин­с­ко­то за­ра­ди АЧС ще про­дъл­жи и през 2020 г., прог­но­зи­рат от Ин­с­ти­ту­та по аг­рар­на ико­но­ми­ка (СА­РА). За­си­ле­но­то тър­се­не от Ки­тай ще уве­ли­ча­ва ев­ро­пейс­кия из­нос, до­ка­то ръс­тът в не тол­ко­ва гъв­ка­во­то про­из­вод­с­т­во ще бъ­де не­дос­та­тъ­чен за за­паз­ва­не ни­во­то на пред­ла­га­не­то за вът­реш­ния па­зар и съ­от­вет­но ще ос­къ­пи су­ро­ви­на­та. Тър­се­не­то на за­мес­ти­те­ли от пот­ре­би­те­ли­те ще про­дъл­жи да бу­та на­го­ре и це­ни­те на ос­та­на­ли­те ви­до­ве ме­со, ка­то пи­леш­ко, го­веж­до, аг­неш­ко, прог­но­зи­рат от СА­РА.

Доб­ри но­ви­ни за пти­це­въ­ди­те

Про­из­во­ди­те­ли ве­че съ­об­ща­ват за по­ви­ша­ва­не на це­на­та на пи­леш­ко­то ме­со, ко­я­то оби­чай­но на­ма­ля­ва през зи­ма­та. Из­куп­на­та це­на е ско­чи­ла от 3 ле­ва на 3,20 лв., съ­об­щи пти­це­въ­дът Иван Кал­чев за Аг­ри.БГ.

По прог­но­зи на Цен­тъ­ра за ико­но­ми­чес­ки из­с­лед­ва­ния в сел­с­ко­то сто­пан­с­т­во сред­на­та це­на на пи­леш­ко кла­нич­но­то тег­ло през яну­а­ри 2020 г. тряб­ва­ше да бъ­де око­ло 2,85 лв./кг, след ка­то де­кем­в­рийс­ка­та бе­ше 2,90 лв./кг.

Кар­ти­на­та оба­че се ока­за раз­лич­на.

В дан­ни­те на МЗХГ за пи­леш­ко­то ме­со, це­ни­те на дреб­но не се про­ме­нят за­бе­ле­жи­мо през пос­лед­ни­те две сед­ми­ци. Но в на­ча­ло­то на тър­гов­с­ка­та ве­ри­га, при из­ку­пу­ва­не­то на про­дук­ци­я­та, ве­че се за­бе­ляз­ва пос­къп­ва­не от око­ло 7%.

Спо­ред Иван Кал­чев, за то­ва са пов­ли­я­ли пти­чи­ят грип, кой­то уда­ри го­ля­ма фер­ма в Пол­ша. Пол­с­ко ме­со, за­ра­зе­но със сал­мо­не­ла, пък бе от­к­ри­то и из­зе­то и у нас, ко­е­то на­ло­жи ог­ра­ни­ча­ва­не на вно­са му и за­си­лен кон­т­рол от стра­на на БАБХ. То­ва да­ва пре­дим­с­т­во на бъл­гар­с­ко­то про­из­вод­с­т­во.

В съ­що­то вре­ме за­ра­ди АЧС мно­го пот­ре­би­те­ли пред­по­чи­тат да ку­пу­ват пи­леш­ко вмес­то свин­с­ко, ко­е­то уве­ли­ча­ва тър­се­не­то.

През ля­то­то, ко­га­то бе пи­кът на чу­ма­та у нас, има­ше до 30% от­лив в пот­реб­ле­ни­е­то на свин­с­ко. Въп­ре­ки обяс­не­ни­я­та на влас­ти и ве­те­ри­на­ри, че ви­ру­сът не е опа­сен за хо­ра­та и се уни­що­жа­ва при тем­пе­ра­ту­ра над 80 гра­ду­са, хо­ра­та се въз­дър­жа­ха да ку­пу­ват то­ва ме­со. Пък и ля­то­то тра­ди­ци­он­но то се кон­су­ми­ра по-мал­ко.

С нас­тъп­ва­не­то на есен­ни­те и зим­ни­те ме­се­ци тър­се­не­то на­рас­на, но за­ед­но с не­го - и це­ни­те. Ко­е­то съ­що ще се ока­же фак­тор, кой­то ще въз­пи­ра мно­зи­на от по­куп­ки­те. И ще ги на­ка­ра да по­сег­нат към пи­леш­ко­то.

Спо­ред Ор­га­ни­за­ци­я­та на ООН за про­до­вол­с­т­вие и зе­ме­де­лие (FAO),

све­тов­но­то про­из­вод­с­т­во на ме­со през 2019 г. на­ма­ля­ва

за пър­ви път от 20 г. на­сам.

Ос­нов­на­та при­чи­на за то­ва е епи­де­ми­я­та от АЧС, ко­я­то е за­сег­на­ла зна­чи­тел­но не са­мо Ки­тай, но и дру­ги ази­ат­с­ки стра­ни - Фи­ли­пи­ни­те, Ви­ет­нам, Кам­бо­джа, Ла­ос, Се­вер­на и Юж­на Ко­рея.

Очак­ва се ед­на чет­върт от сви­не­те по све­та да за­ги­нат от бо­лест­та или да бъ­дат ев­та­на­зи­ра­ни, спо­ред Све­тов­на­та ор­га­ни­за­ция за здра­ве­то на жи­вот­ни­те /OIE/.

А как­во ще ста­не, ако свин­с­ко­то по-ряд­ко при­със­т­ва на тра­пе­за­та ни? Ес­тес­т­ве­но, то­ва ще бъ­де ком­пен­си­ра­но от пи­леш­ко­то. Ве­че се наб­лю­да­ва на­рас­т­ва­не на по­пу­ла­ци­я­та на до­маш­ни пти­ци в Ар­жен­ти­на, Бра­зи­лия, Ев­ро­пейс­кия съ­юз и САЩ.

Със си­гур­ност уве­ли­че­ние на пер­на­ти­те ще има и в Бъл­га­рия.

Очак­ва се ня­кои сви­не­въ­ди съ­що да се пре­о­ри­ен­ти­рат към пти­це­въд­с­т­во и да ин­вес­ти­рат в пре­ус­т­ройс­т­во­то на биз­не­са си, за да мо­гат да оце­ле­ят. Още по­ве­че, че за­ра­ди въ­ве­де­ни­те стро­ги мер­ки за би­о­си­гур­ност за­ра­ди АЧС, сто­пан­с­т­ва­та с из­би­ти жи­вот­ни ня­ма да мо­гат да се въз­с­та­но­вят ско­ро и да за­ра­бо­тят от­но­во.

Ве­че все по-чес­то у нас се сре­щат обя­ви за про­даж­би на сви­не­фер­ми. Сред пре­дим­с­т­ва­та е те да не са за­ра­зе­ни с АЧС. Но до­ри и чу­ма­та не ви­на­ги се оказ­ва преч­ка за сдел­ки - как­то се слу­чи в пър­вия плам­нал с АЧС ин­дус­т­ри­а­лен сви­не­ком­п­лекс у нас - в ру­сен­с­ко­то се­ло Ни­ко­ло­во. Ма­кар че жи­вот­ни­те там бя­ха ев­та­на­зи­ра­ни, през ав­густ 2019 г. дру­жес­т­во­то се сдо­би с нов соб­с­т­ве­ник -  со­фийс­кия про­из­во­ди­тел на фу­ра­жи "Ви­анд" ЕАД. Ку­пу­ва­чът обя­ви го­ле­ми пла­но­ве за след­ва­щи­те три го­ди­ни, ко­и­то включ­ват въз­с­та­но­вя­ва­не на про­из­вод­с­т­во­то и уве­ли­ча­ва­не броя на жи­вот­ни­те за уго­я­ва­не.

Кой­то има па­ри и мо­же да ча­ка - със си­гур­ност ще спе­че­ли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай