Първи глас срещу "Турски поток" през Сърбия

Преносът на руски природен газ през Сърбия към Европа ще навреди на конкуренцията в региона, твърди международна организация, близка до Еврокомисията...

Първи глас срещу "Турски поток" през Сърбия | StandartNews.com

Първите сигнали за противопоставяне на преминаването на газопровода „Турски поток“ през Сърбия (от което зависи и връзката през България) дойдоха от т.нар. Енергийна общност – международно организация с аналитични функции, до която се допитва Евросъюзът. Това става ясно от съобщение на Ройтерс, в което се уточнява, че преносът на руски природен газ през Сърбия към Европа ще навреди на конкуренцията в региона.

Тази седмица сръбският енергиен регулатор AERS разреши на компанията „Газтранс“ да работи по проекта, изключен от Третия енергиен пакет на ЕС - реформа от 2009 г., която има за цел да интегрира енергийния пазар на Евросъюза и да засили конкуренцията.

„Газтранс“ е собственост на базираната в Швейцария "Южен поток Сърбия", в която руският Газпром държи 51% от акциите, а останалите са в ръцете на сръбския газов монополист Сърбиягаз.

Енергийната общност (Energy Community), организация на ЕС, която разширява енергийните политики на блока до евентуални бъдещи членки на Общността, коментира, че с това решение Сърбия е пропуснала възможността проектът да е в съответствие с европейските правила.

AERS отхвърли или фундаментално промени всички условия на Енергийната общност, свързани с "ънбъндлинг" (разчленяването на отделните фази по доставка), достъп на трета страна и тарифните регулации, каза заместник-директорът и юридически съветник на Енергийната общност Дирк Бушле пред осведомителната агенция.

Няма подобни молби (за освобождаване от правилата на ЕС) от операторите в България и Унгария към регулаторите, добави Бушле. Тръбата не е покрита от Третия енергиен пакет и ние съжаляваме за това, каза още той.

400-километровият участък в Сърбия се очаква да бъде завършен до 15 декември тази година. Той ще е с капацитет 13,88 милиарда кубични метра газ на година.

Междувременно руският вицепремиер Юрий Борисов коментира, цитиран от ТАНЮГ, че "Турски поток" е важен за Сърбия и за икономическото й развитие. Той подчерта, че строителството на участъка в Сърбия не зависи само от Русия, но и от Унгария и България.

Борисов отбеляза още, че премиерите на Унгария и България са заинтересовани газопроводът да преминава през Сърбия от границата с България до унгарската граница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай