Променят закони за фалшивите фактури

Спецзвено ще гони измамниците край стоковия базар "Илиянци"

Променят закони за  фалшивите фактури | StandartNews.com

София. Законови промени готвят депутати заради източването на ДДС с фалшиви фактури. Червени народни представители искат да бъдат коригирани конкретни текстове в Наказателния и Данъчно-процесуалния кодекс, така че ромите, търгуващи с фалшиви документи, да носят наказателна отговорност. Преди ден екип на "Стандарт" разкри схема за продажба на фалшиви документи, които се използват от служители на частни фирми и чиновници за осребряване на несъществуващи разходи.

"Целта на промените е да бъде криминализирана продажбата на попълнените от продавача фактури или други документи, ощетяващи хазната. В момента продажбата на наполовина попълнена фактура например не се води престъпление по НК, а само административно нарушение по Данъчно-процесуални кодекс. Тази вратичка се използва от адвокатите, които винаги изтъкват т.нар. търговци на фактури, обясниха депутати.

Ден след разследването на "Стандарт" от МВР пък съобщиха, че вече работи спецзвено, което ще бори измами край стоковия базар "Илиянци". Целта на полицаите е да правят постоянни проверки, както и да търсят организаторите на фалшификациите. Освен документните измами униформените ще дебнат и за продажба на контрабандни стоки, както и за незаконна обмяна на валута.

Междувременно от НАП пък съобщиха, че се опитват да ограничат до минимум точенето на ДДС от хазната с фалшиви фактури. Данъчните твърдят, че преди да се върне ДДС всяка фактура се проверява и се сравнява с данните от подаваните всеки месец дневници за покупките и продажбите от всички, регистирани по ДДС фирми. Ако една фирма издаде фактура и касова бележка към нея, но не я регистрира в дневника за продажбите, данъчните няма да я признаят. А ако регистрира фактурата и в дневника си, ще възникне задължения да внесе ДДС в хазната. В резултат, ако данъкът не бъде внесен, фирмата, която пише фактурата, ще си навлече ревизия, а данъчните пак няма да върнат ДДС. Затова според бирниците схеми с фалшиви фактури не може да се ползват за източване на ДДС. Фалшивите документи може да се използват само от чиновници, които получават пари за дрехи и им трябва бележка, че са ги похарчили за това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай