Промени в изисванията по програмата за саниране. Ето какво да знаете

При първата програма за саниране през 2014 г. именно постоянните промени станаха причина много хора да останат разочаровани

Промени в изисванията по програмата за саниране. Ето какво да знаете | StandartNews.com

Малко преди старта на новата програма за саниране Министерството на регионалното развитие и благоустройство вече обяви първите промени в изискванията си за кандидатстване. Предишната програма, която стартира през 2014 г. претърпя провал. Една от причините за това беше, че изискванията за кандидатстване постоянно се променяха и накрая програмата от безплатна се оказа платена за много от собствениците.

Да си припомним:

Санирането трябваше да е безплатно за собствениците, а крайната цел беше постигането на енергийна ефективност на сградите. Тогава се създаде Фонд за енергийна ефективност, който да финансира програмата чрез заем от 1 млрд. лв. от Българската банка за развитие.

Тогава беше категорично записано, че собствениците няма да имат самоучастие. И така 75% от средствата идваха от еврофондовете и 25% от държавата. На практика обаче част от средствата за саниране постъпваха от данъци, т.е. "безплатното" саниране за едни се плащаше с данъците на всички.

Програмата започна с фалстарт заради недомислените изисквания за кандидатстване. Тогава МРРБ беше твърдо решено да отпусне обещания 1 млрд. лв. и направи промени и то няколко пъти. Първоначално, за да бъде одобрена една сграда тя трябваше да има минимум 36 апартамента и всички собственици да участват в сдружение. Това стана проблем, тъй като част от хората не могат да бъдат намерени или не живеят в страната. Така изискванията бяха улеснени – с по-малък брой апартаменти и съгласие от 95% от собствениците.

Поетапно се приемаха нови изисквания за разширяване обхвата на програмата, като последното ясно предизвести провала й - въвеждане на ориентировъчни цени за санирането. Общините трябваше да се придържат към тях, сключвайки договори със строителните фирми. По програмата обаче кандидатстват собственици на блокове в различно състояние и стойността на ремонтите варира в големи граници.

Стана ясно и, че тези 25% финансиране от държавата ще станат самофинансиране на собствениците.

Изчистването на репутацията на една от най-неуспешните програми с участието на МРРБ е малко вероятно, смятат екпертите. Средствата ще достигнат до много малко хора. Очаква се, че около 1000 сгради ще бъдат обновени с ресурса, който е заделен по ПВУ на фона над 60 000, които имат нужда от обновяване, каза изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ Драгомир Цанев.

Последната информация

Днес от МРРБ съобщиха за промени в „насоките“ за кандидатстване по новата програма. От една страна са намалени изискваният за клас на енергопотребление на сградите от „А“ на „B“, както и минималните прагове на заявените средства по всеки индивидуален проект за сгради за административно обслужване, за обществено обслужване в областта на културата и изкуството и за спорт - от 200 000 лева на 50 000 лева.

Сега обаче освен обявеното вече съфинансиране от страна на собствениците в техническия паспорт и енергийното обследване се появява и нещо друго. Собствениците ще трябва да заплащат и строително-монтажни работи, „произтичащи от нормативни изисквания за безопасната експлоатация на сградите, и предписани като задължителни в техническия паспорт на сградата“.

Ще се изисква финансово участие на кандидата и за нормативно необходими за въвеждане на сградата в експлоатация строително-монтажни работи - например отстраняване на локални дефекти и повреди, които създават опасност за сградата. Съфинансиране ще се изисква също и за строително-ремонтни работи по осигуряване на пожарна безопасност, ремонт/подмяна на мълниезащитна и заземителна инсталация, осигуряване на достъпна архитектурна среда, посочват от МРРБ.

Дотук с оптимизма за енергийната ефективност у нас. Става ясно, че нещата пак не са доизмислени. Макар и с по-ясни условия програмата ще може да финансира много малко сгради, а интересът е огромен. А от последните промени става ясно, че съфинансиране ще се изисква в много случаи, а кога това ще е наистина необходимо не става ясно.

Източник: dividend.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай